Az állatgyógyszerek nem szolgálhatnak a rossz állattenyésztési módszerek kompenzálására, mondják az Európai Parlament képviselői.

Hogy le lehessen küzdeni a baktériumok növekvő antibiotikum-rezisztenciáját, vissza kell fogni az antimikrobiális gyógyszerek használatát és újakat kell kifejleszteni – jelentette ki az Európai Parlament csütörtökön. Az állatorvosi gyógyszerekről szóló jogszabály tervezett frissítéséről szóló csütörtöki szavazáson a képviselők támogatták az állatok kollektív és preventív antibiotikumos kezelésének betiltását és az új gyógyszerek kutatásának stimulálásra szolgáló intézkedéseket.

„Azáltal, hogy az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetett, hogy a világ egy antibiotikumok utáni kor felé közeleg, ahol az antibiotikum-rezisztencia több halált okoz évente, mint a rák, ideje volt energetikus lépéseket hoznunk és megfognunk a problémát a gyökerénél” – mondta Françoise Grossetête (néppárti, francia) jelentéstevő képviselő.

„Az antibiotikum-reszisztencia elleni küzdelemnek az állatgazdaságokban kell kezdődnie. Meg akarjuk akadályozni az antibiotikumok csupán preventív célú használatát, korlátozni a kollektív kezeléseket szigorúan meghatározott esetekre, és be akarjuk tiltani az antibiotikumok, vakcinák és a pszichotropikus gyógyszerek online árusítását. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően azt reméljük, hogy csökken a fogyasztók tányérjára kerülő antibiotikumok mennyisége” – tette hozzá. „Ugyanakkor nem célunk az állatorvosok számára rendelkezésre álló gyógyászati eszköztár szűkítése. Ez a rendelet a munkájukat hívatott segíteni. Elengedhetetlen, hogy ösztönözzük a kutatást és az innovációt ebben a szektorban”, mondta.

Semmilyen körülmények között sem szolgálhatnak az állatgyógyszerek a teljesítmény növelésére vagy a rossz állattenyésztés kompenzálására, mondják az EP-képviselők, akik a profilaktikus kezelések (azaz a fertőzés klinikai tüneteinek hiányában, megelőző intézkedésként használt gyógyszeres kezelések) egyes állatokra és csak állatorvos által igazolt esetekre való korlátozását javasolják.

Az antimikrobiális rezisztencia leküzdésének támogatására, a felülvizsgált törvény felhatalmazná az Európai Bizottságot annak megállapítására, hogy mely antimikrobiális gyógyszereket kell kizárólagosan emberek kezelésére elkülöníteni.

Az új antimikrobiális gyógyszerek kutatásának serkentésének érdekében az EP-képviselők támogatják olyan ösztönzők bevezetését, amilyen például a hosszabb védelmi időszak az új gyógyszerek technikai dokumentációjára, kereskedelmi védelem az innovatív hatóanyagok számára és a védelem a már létező antimikrobiális termék javítását vagy piacon tartását célzó kutatásokba való jelentős befektetéseknek.