A gyártók által feltüntetettnél jóval több energiát fogyasztanak egyes háztartási készülékek egy európai uniós felmérés alapján.

Előfordul, hogy akár kétszer annyi energiát fogyasztanak egyes televíziók, mosogatógépek és hűtőszekrények annál, mint amennyi az energiacímkéjükön szerepel – derült ki egy széles körű euró­pai uniós felmérésből, amelyről a The Guardian számolt be.

Szakértők másfél évig tesztelték hétköznapi – vagyis nem a gyártók által alkalmazott laborkörülmények – között az A és G energetikai kategória közötti termékeket és derítettek fényt kisebb-nagyobb mértékű túlfogyasztásra a próba módjától függően – olvasható a Magyar Időkben.

A televízióknál például befolyásolja a fogyasztást a felbontás minősége: az ultramagas (UHD) és a széles dinamikatartomány (HDR) a hét kipróbált berendezés közül négyet késztetett az előírtnál több energia felvételére. Közülük volt, amelyik 47 százalékkal fogyasztott többet, de egy másik tévé extra áramfelvétele a száz százalékot is meghaladta.

Nem különbek a hűtők sem: a vizsgálatba bevont készülékek fele fogyasztott harmadával többet a címkén feltüntetettnél pusztán amiatt, hogy rendre kinyitották az ajtaját és élelmiszereket tettek a hűtőbe. Csupán egyetlen modell teljesítette az elvárt értékeket a fent leírt hétköznapi használat mellett 24 órán keresztül.

A mosogatógépek átlagosan 73 százalékkal több áramot fogyasztottak a feltüntetettnél, amikor nem az eco, vagyis a szabványosítottan gazdaságos üzemmódban működtek. A Bonni Egyetem korábbi felmérése szerint a háztartások négyötödében eleve nem használják az eco programot.