A 2017-es és a 2018-as év fordulóján Szlovákiában 7 százalék alá csökkenhet a munkanélküliek aránya – mondta Ján Richter munkaügyi miniszter.

„Arra számítok, hogy 2017/18 fordulóján 6 százalékkal fogunk kezdeni, tehát 7 százalék alá fogunk kerülni. A munkanélküliség alakulása a gazdaság fejlődésének függvénye, mely egyelőre kedvezően alakul” – magyarázta a miniszter a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában, a hirek.sk tudósítása szerint.

A munkanélküliség csökken, de nem ugrásszerűen, viszont a munkanélküliek átképzése az eddiginél sokkal többe fog kerülni. „A munkahivatalokban nyilvántartott munkanélküliek portfoliója már nem tükrözi a korábbi minőséget, mint amikor még egyszer annyi volt az álláskeresők száma. A jelenlegi portfolió alapján a munkáltatók számára jóval bonyolultabb lesz a válogatás” – figyelmeztetett Ján Richter (a fotón).

A vitaműsor másik résztvevője, Boris Kollár, a Család vagyunk (Sme rodina) mozgalom elnöke szerint az „emberek nem laknak jól a számokkal”. „A lakosságnak ugyan van munkája, de van-e tisztességes, méltó élete? Nincs” – hangsúlyozta.

„500 ezer szlovák állampolgár tartózkodik külföldön, közülük 300 ezer tartósan, mert Szlovákiában nem képesek biztosítani megélhetésüket” – jegyezte meg Kollár.