Csütörtökig mondhatja fel meglévő biztosítását, akinek még év végi évfordulós kötelezője van. Bár a többség kényszerből, az MKB miatt vált, a szerződésüket újrakötők így sem járnak rosszul, átlag hatezer forinttal fizetnek kevesebbet annál, mint amennyit a jelenlegi biztosítójuk ajánl.

Már csak néhány napja maradt az érintett mintegy 1,7 millió gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli év végi évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítását (kgfb), vagy sem: a felmondásoknak csütörtök éjfélig kell eljutniuk a biztosítókhoz. A Netrisk.hu statisztikái szerint tavalyhoz képest 14 százalékkal, 13 500 forintról 15 400 forintra emelkedett az új szerződések átlagdíja, miközben a váltás mellett döntő autósok átlagosan hatezer forinttal fizetnek majd kevesebbet az eddigi biztosítójuk által megajánlott díjhoz képest.

Az online biztosításközvetítő portál adatai azt mutatják, hogy az új ügyfelekért folytatott év végi versenyben a K&H mondhatja majd magáénak a legtöbb új szerződőt. Immár az is biztossá vált, hogy az Union kerül a második helyre, a harmadik legnépszerűbb biztosító pedig a Groupama lesz. A biztosítást váltók 67 százaléka e három szereplő valamelyikével kötötte meg új szerződését.

Az új szerződők megtakarításának mértéke igen széles sávban mozog: miközben az érintettek 37 százaléka éves szinten több mint ötezer forintot spórolt a váltással, 26 százaléknyian kevesebb mint ötszáz forint megtakarítást értek el. A váltók közül sokan nem az így megtakarítható összeg miatt váltottak, hanem az MKB biztosító kivonulása miatt voltak kénytelenek lépni. (Az MKB-tól eljövő ügyfelek egyébként átlagosan 5 százalék alatti mértékű díjnövekedéssel szembesültek az eddig fizetett díjukhoz képest.)

Az év végi évfordulós szerződések felmondásának legkésőbb december elsején éjfélig igazoltan be kell érkezniük a biztosítókhoz – figyelmeztet Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. Emiatt az összehasonlító portálok zöme csütörtökön már csak korlátozásokkal fogad be felmondási megbízást. A Netrisk.hu minden olyan megbízást teljesít, amely csütörtökön 14 óráig beérkezik, feltéve, hogy az adott szerződésre van érvényes alkuszi megbízás is – tette hozzá.

Az év végi évfordulós ügyfelek esetében a december 1-i határidő ugyanakkor csak a jelenlegi szerződés felmondására vonatkozik: új szerződés megkötésére egészen december 31-én éjfélig van lehetőségük. Ez jó hír az MKB érintett ügyfeleinek, akiknek a januári évfordulós szerződéseit az elmúlt hetekben mondta fel a kgfb-piacról kivonuló biztosító.

A Netrisk.hu adatai ugyanis azt mutatják, hogy a mai napig csupán az érintettek 60 százaléka gondoskodott új biztosításról. December végéig mindnyájuknak lépniük kell, ellenkező esetben január elsejétől kötelező biztosítás nélkül maradhatnak: így a fedezetlen időszakra vonatkozóan komoly pótdíjra számíthatnak, ha pedig balesetet is okoznak, komoly kártérítési kötelezettség is sújthatja őket.