A KATA és a KIVA rendszerében is az adóalanyokat kedvezően érintő változások lesznek 2017. január 1-től – hívja fel a figyelmet Szmicsek Sándor, a Mazars az Adó- és jogi szolgáltatások üzletág szakértői csapatának koordinátora.

A módosítások kedvezően érintik a KATA és KIVA adóalanyokat, így érdemes azoknak is áttekinteni a változásokat, akik eddig nem voltak alanyai ezen adóknak, de jogosultak lennének rájuk – írja friss bejegyzésében Szmicsek Sándor, a Mazars az Adó- és jogi szolgáltatások üzletág partnere, szakértői csapatának koordinátora.

KATA

A kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a KATA annyiban változik 2017-ben, hogy az eddigi 6 milliós bevételi határt felemelték 12 millió forintra. Ez azt jeleni, hogy éves szinten 12 millió forintig élvezi a KATA adózás előnyeit, e feletti bevételt azonban 40 százalékos adómértékkel kell adóznia. Ha nem minden hónapban volt adófizetési kötelezettsége, úgy a tételes adófizetéssel érintett hónapok és 1 millió forint szorzata a határ, amely felett ez a 40 százalék adómérték életbe lép.

Ezzel összefüggő jogszabályi változás, hogy az áfa alanyi adómentesség határát 6 millió forintról 8 millió forintra emelték. Minthogy ez a 8 millió forint alatta van a 12 milliós bevételi határnak, így, ha a KATA-s kisadózó 8 millió forint feletti bevétellel rendelkezik, megszűnik az alanyi áfa mentessége és áfa fizetővé válik, amit be is kell jelentenie az adóhatóságnak. Ettől az időponttól a bevételein fel kell számítania az áfát, illetve a bejövő számláiban szereplő áthárított előzetesen felszámított áfát levonásba helyezheti. Ezzel párhuzamosan áfa kimutatások vezetésére válik kötelezetté és áfa bevallásokat kell beadnia.

KIVA

A kisvállalati adózásban (KIVA) is lényeges változások lesznek 2017-től. Ennek egy része a tavaszi adócsomagban jelent meg, illetve a mostani őszi adócsomag is módosított a szabályozáson.

A 2016-ban érvényes kondíciókhoz képest mind a létszámkövetelményben, mind a bevételi határt tekintve változás lesz. A KIVA-t akkor választhatja egy adóalany, ha az alkalmazotti létszáma – átlagos statisztikai állományi létszám – nem haladja meg az 50 főt (ez 2016-ban 25 fő volt), és az előző évi várható bevétele és mérlegfőösszege várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot. A már KIVA adóalanyok esetében további változás, hogy nem szűnik meg a KIVA adóalanyiságuk akkor, ha az 50 főt vagy az 500 millió forint bevételt túllépik. A KIVA-ból történő automatikus kizárás csak akkor következik be, ha a létszám meghaladja a 100 főt (ez eddig 50 fő volt), illetve a bevétel az 1 milliárd forintot (ez eddig 500 millió forint volt).

Automatikus kizárást jelent még idén, ha az adóalanynak az adóév utolsó napján a végrehajtható és nyilvántartott adótartozása meghaladja az 1 millió forintot. A változás az, hogy ezt 2017-től nettó adótartozásként kell értelmezni.

Emellett lényeges változás, hogy a személyi jövedelemadó kulcs változását lekövetve a közkereseti társaságok, a betéti társaságok és az egyéni cégek számára az osztalék utáni adót kiváltó adó mértéke 16-ról 15 százalékra csökken 2017-ben.

A tavasszal módosított szabályok szerint 2017-ben a kisvállalati adó alapja a jóváhagyott osztalék és a tőkeműveletek eredménye, valamint egyes további módosító tételek egyenlege, növelve a személyi jellegű kifizetésekkel, de legalább a személyi jellegű kifizetések összege.