A RegioJet magán vasúttársaság több mint 500 utasnak helyet biztosító szerelvényt indít a legforgalmasabbnak számító Komárom–Pozsony vonalon. Aleš Ondrůj, a társaság szóvivője elmondta, hogy erre legkésőbb hat héten belül sor kerül.

„Felelősséget vállalunk azért, hogy a lehető leggyorsabban megoldást találjunk a két rendkívüli baleset utáni kapacitáscsökkenés folytán kialakult helyzetre. Bár ezeket a baleseteket nem mi okoztuk, de végső soron két mozdony kieséséhez és az utasok kényelmének csökkenéséhez vezettek” – fejtette ki a társaság tulajdonosa, Radim Jančura.

Az egyelőre ideiglenesen bevezetett nagyobb kapacitású vonatszerelvény a legforgalmasabb járatok esetében állandóan megmarad. „Ezzel azonban nem oldódik meg teljesen a hiányzó kapacitással kapcsolatos probléma, ami az utasok számának 2014 óta történt szélsőséges mértékű megnövekedésével kapcsolatos” – mutatott rá Ondrůj.

A Pozsony-Komárom vasútvonalon közlekedő járatok főleg azután váltak túlzsúfoltakká, hogy a diákok és a nyugdíjasok számára bevezették a díjmentes vasúti utazás lehetőségét. A magán vasúttársaság adatai szerint ezt követően az utaslétszám ugrásszerűen, több mint 20 százalékkal megemelkedett – írja a hirek.sk.

A RegioJet azon döntése, hogy a Komárom felé közlekedő járatok esetében nagykapacitású szerelvényt iktasson be, azután született, hogy október 25-én, kedden a közlekedési minisztérium ismertette a magán vasúttársaságnál végzett ellenőrzés eredményeit.

A szaktárca szerint a társaság megsérti a szerződésben foglalt feltételeket és nem tartja be a vonatok esetében megszabott kapacitásokat. A minisztérium emiatt a helyzet mielőbbi megoldását sürgette, ellenkező esetben bírságokat helyezett kilátásba.