Várhatóan 35 millió forint körül alakul a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. múlt évi eredménye, 725 milliós bevétel mellett, amiből 616 millió a területi engedélyek forgalmából származott. 2013. december 5. óta tilos a halászat a Balatonon, aminek eredményeképpen javult a tó megítélése a horgászok körében.

– Tavaly 725 millió forint árbevételt értünk el, ebből 616 millió a területi engedélyek forgalmából származott, a többi az angolna halászatából, a tógazdasági halértékesítésből, a kiskereskedelmi és kotróüzemi tevékenységből, valamint a vendégház bevételéből tevődött össze – ismertette eredményeiket a Magyar Időkkel a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Szári Zsolt közölte, várható nyerességük 35 millió forint körül alakul.

A nonprofit cég vezetője szerint javult a Balaton megítélése a horgászok körében, amit egyfelől mutat, hogy nőtt a területiengedély-kiváltási kedv, hiszen ezt csak azok a vízterületek tudják produkálni, ahol a horgászok számára kedvező változások állnak be.

A horgászjegyekből származó bevételük több mint tíz százalékkal emelkedett tavaly az egy évvel korábbihoz képest. A behúzós horgászat legális lehetőségének megteremtésével érezhetően több külföldi látogatott a Balatonhoz, s a szakember a kedvező tendencia folytatását várja idén is.

A rapsicokkal kapcsolatban a jogszabályi környezet jelentősen szigorodott. A tetten ért orvhalász akár két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat már a halászeszköz használatáért is, anélkül, hogy halat fogott volna.