Komoly gondot jelent az illegális fakitermelés Magyarországon, az erdőkből évente több százezer köbméternyi faanyag tűnik el. Javulást az idén bevezetett nyomonkövetési rendszertől vár a hatóság.

Mintegy 300-500 ezer köbméterre tehető az illegális fakitermelés mértéke Magyarországon. Az erdészeti hatóság tavaly csupán 15,6 ezer köbméternyi falopásról tud hivatalosan – derült ki a Magyarország erdőállományáról szóló miniszteri tájékoztatóból.

A Kormány.hu-ra felkerült dokumentum szerint a regisztrált falopások 90 százaléka magántulajdonban lévő erdőkben történt, az esetek 32 százalékát a gazdálkodók nélküli területen derítette fel a hatóság – írja a Magyar Idők.

A nyomonkövethetőség biztosítása érdekében szigorú szabályozást vezettek be. Az év első felében két lépcsőben lépett életbe az új rendelet.

A kereskedőknek tudniuk kell azonosítani, hogy kitől vásárolták a fát és kinek értékesítették, az erre vonatkozó információkat pedig öt évre visszamenőleg meg kell őrizniük. Július elsejétől már csak megfelelően kitöltött nyomtatvány birtokában lehet az erdőkben kitermelni és szállítani a faanyagot.

Fontos változás, hogy a tűzifa-értékesítés esetén a szállítójegy mellett vásárlói tájékoztatót kell adniuk a kereskedőknek.

Az érintett piaci szereplőket a hatóság nyilvántartásba veszi és technikai azonosítószámot is kapnak. Az ellenőrzések hatékonysága érdekében a kockázatelemzési rendszert összekötik a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, valamint a rendőrséggel.