Bemutatta új utasszállító űrhajóját a Virgin Galactic amerikai vállalat. Ez az űrjármű sokkal biztonságosabb elődjénél, amely 16 hónappal ezelőtt, próbarepülés közben darabjaira hullott szét.

A SpaceShipTwo űrhajó új, Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) elnevezésű modelljét a Los Angeles melletti kísérleti hangárban mutatta be szakértőknek, újságíróknak és jövőbeni kuncsaftoknak Sir Richard Branson, a vállalat tulajdonosa. Az űrhajót Branson egyéves unokája avatta fel, aki édesanyja segítségével pezsgősüveg helyett tejespalackot csapott az űrhajó orrához – olvasható a hirek.sk honlapján.

A vállalat nem bocsátkozott jóslatokba, hogy mikor lesz az új űrhajó első próbarepülése, de híradások szerint ez év végén várható.

A VS Unity elődje 2014. október 31-én darabjaira esett szét a kaliforniai Mojave sivatag fölötti próbarepülés közben, mert a pilóta hibájából a gép leszállásának lassítását végző berendezés túl korán, még emelkedés közben, a megfelelő sebesség elérése előtt lépett működésbe. A balesetben meghalt a 39 éves másodpilóta.

A Sir Richard Branson brit nagyvállalkozó vezette Virgin Galactic kizárólag turistáknak kínálja az űrutazás élményét, fejenként több százezer dollárért. Az űrhajó két pilótát és hat turistát szállíthat.

A repülésekre már több száz foglalás érkezett, Tom Hanks és Angeline Jolie is jelentkezett, de Branson azt akarja, hogy az első turista ő legyen a gyerekeivel.