A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretein belül 230 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás jut turisztikai fejlesztésekre.

A mostani európai uniós fejlesztési ciklusban, 2014 és 2020 között mintegy 230 milliárd forint támogatás jut a turisztikai ágazatnak, de egyéb gazdasági célokra további milliárdokra is pályázhatnak az ágazat szereplői – mondta pénteken Hévizen Ruszinkó Ádám.

A Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a csaknem félmilliárd forintos beruházással, 160 millió forintos uniós támogatással felújított Hotel Európa Fit fejlesztéseinek avatásán beszélt.

Bő egy év alatt a  Hotel Európa Fit minden vizes részleget felújítottak. Kicserélték a 234 szobás szálloda valamennyi fürdőszobájának és vizes helyiségének burkolatait, berendezését, továbbá a fürdőrészlegben a járófelületek és a medencék teljes burkolatát, valamint új légtechnikai berendezéseket szereltek fel – tájékoztatott Könyid László, a szálloda vezérigazgatója.

Hévíz eddig is nagyon sikeres volt a turisztikai szempontból, a magyarországi turizmusban a lista élén szerepel Budapest után. A városban a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban 13 beruházás nyert összesen 1,4 milliárd forint európai uniós támogatást, s ezek az önerővel együttesen közel 4 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítették – mondta el Ruszinkó Ádám. Kifejtette azt is, hogy bár a 2014–2020-as pályázati időszakban a vissza nem térítendő támogatásokat kedvezményes kamatozású uniós források váltják fel, az önkormányzatoknak lesz lehetőségük arra, hogy gyógyhelyek és turisztikai központok infrastrukturális beruházásaira vissza nem térítendő támogatásokat nyerjenek.

Papp Gábor polgármester kiemelte, hogy az egészség- és gyógyturisztikai ipar megköveteli a folyamatos megújulást, ami a város számára is fontos.

Marad az idegenforgalmi adó

A Nemzetgazdasági Minisztérium nem tervezi sem az idegenforgalmi adó, sem annak állami kiegészítésének megszüntetését. A kormány számára a turizmus kiemelten fontos terület. Minden támogatást megadnak ahhoz, hogy továbbra is a nemzetgazdasági növekedés egyik húzóágazata legyen – olvasható a tárca közleményében.

NGM/MTI