Ismét meghirdette a Hérosz leánycégeivel szembeni követeléseit az építőipari vállalat felszámolója. A korábban stratégiailag kiemelt szervezett nyilvánított vállalkozások mind a mai napig működnek, a több milliárd forintos követelésállomány mégsem kell senkinek.

Újra nekifut a Hérosz Zrt. saját leányvállalataival szembeni követelése értékesítésének az építőipari vállalkozást felszámoló Vectigalis Zrt. A H-DENT-Build Kft. több mint 369 millió forinttal maradt adósa anyacégének, míg a H-Tech-Build Kft. adóssága meghaladja a 625 millió forintot. A H-Host-Build Kft.-től több mint 61 millió forintot követel a Hérosz, a H2Q-Építő Kft. tartozása pedig 157 millió forint illetve további 7,1 millió euró. A követeléseket ezúttal is 3,4 milliárd forintos irányáron hirdette meg a Vectigalis, pedig ennyiért már többször is hiába kínálta megvételre a csomagot. A pályázaton augusztus 5-től 26-ig lehet ajánlatot tenni.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Hérosz korábban aktív szereplője volt az úgynevezett PPP-konstrukcióban megvalósított beruházásoknak, vagyis amikor egy állami funkciójú projektet egy a magáncég finanszíroz meg, majd az állam például tartós bérlettel veszi használatba azt. A Hérosz ilyen konstrukcióban épített például egyetemi- és kórházépületet. Az említett négy leányvállalat is mind olyan projektcég, amelyet egy-egy beruházás megvalósítására hozott létre korábban a Hérosz, a fejlesztéseket pedig ezek a vállalkozások részben a Hérosz tulajdonosi kölcsönéből finanszírozták – ezeket a követeléseket igyekszik most értékesíteni a felszámoló.

A H-DENT-Build, a H-Tech-Build, a H-Host-Build és a H2Q-Építő a tulajdonos Hérosz felszámolásától függetlenül is mind a mai napig működnek, a kormány a társaságokat 2013-ban, az anyavállalat bedőlése után stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította. A H-DENT-Build árbevétele 2014-ben megközelítette a 655 millió forintot, a H-Tech-Buildé meghaladta 383 milliót, a H-Host-Build több mint 505 millióból gazdálkodott abban az évben, míg a H2Q-Építő árbevétele 1,19 milliárd forintra rúgott.

Az egykor az egyik legnagyobb hazai építőipari vállalkozásnak számító Hérosz a még 1986-ban alakult budapesti Hérosz Kisszövetkezetből nőtte ki magát. A társaság vesztét a gazdasági válság okozta: a megbízások csökkenése miatt a finanszírozó bankok szűkítették a társaság hitelkeretét, miközben a folyamatban lévő munkákon a megbízók az eredetileg kalkuláltnál magasabb arányú előfinanszírozást vártak el. Hogy ezt valahogy feloldja, a Hérosz áron alul kezdett elvállalni munkákat, de a lefelé tartó spirált már nem lehetett megállítani.

A Hérosz 2010-et még 15 milliárd forint árbevétel mellett 78 millió forint nyereséggel zárta, 2011-ben azonban már bevétele 11,3 milliárdra csökkent, miközben a veszteség elérte a 4,6 milliárd forintot. A teljes összeomlást már nem lehett elkerülni, a vállalat előbb csődöt jelentett, majd 2012-ben elindult a felszámolás. A Hérosz mintegy félezer alvállalkozójának közel 20 milliárd forinttal maradt adósa, a finanszírozó bankok pedig hatmilliárd forintot követelnek a cégtől.

Fotó: Korábban a Hérosz újította fel a Városligeti Műjégpályát