A fenntarthatósági céloknak és a fogyasztói elvárásoknak részben már megfelel, a piaci szabályozás hiánya miatt ugyanakkor még nem teljesen átlátható és egységes a visszaváltható poharak rendszere. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) azonban több előrelépést is lát a visszaváltható repoharak tekintetében. Így a már működő piaci jó gyakorlatok, illetve a Pénzügyminisztérium állásfoglalása a repoharak elszámolásával kapcsolatban segítik a vendéglátóhelyek kapcsolódását az önszabályozó piaci gyakorlathoz.

A BKIK és az általa összehívott Repohár munkacsoport több mint egy éve dolgozik azon, hogy megoldást találjon a visszaváltható poharakkal kapcsolatos kihívásokra, és elősegítse az egységes piaci megoldások létrejöttét.

A munkacsoport tagjai egyetértenek abban, hogy a repohár-rendszer hatékonyan hozzájárulhat a vendéglátó- és szórakoztatóipar fenntarthatósági céljainak megvalósulásához, ehhez azonban az szükséges, hogy minél több pohár maradjon a körforgásban. Ezt támogathatja a betétdíjas rendszer, amelynek fontos eleme, hogy a fogyasztás végén a pohár díját a fogyasztó visszakapja készpénzben vagy bankkártyás megoldással. Ez egyébként a BKIK korábbi felmérése szerint az egyik legfontosabb fogyasztói elvárás is a repohár-rendszerrel kapcsolatban.

A BKIK tapasztalatai szerint a vendéglátóhelyekkel történő egyeztetések során gyakran felmerül a betéti díj jogszabályoknak megfelelő visszatéríthetősége. A Kamara ezért állásfoglalást kért a Pénzügyminisztériumtól, amely alapján összeállított egy egységes adózási és elszámolási iránymutatást. Ennek lényege, hogy nincs könyvelési, adózási akadálya annak, hogy a poharak betétdíját, vagy használati díját a pohár visszaadásakor visszatérítsék készpénzben, vagy kártyára. Az elszámolásnál a betétdíjas göngyölegek elszámolásának megfelelően kell eljárni.

A Kamara felhívja a szórakozóhelyek figyelmét arra, hogy vannak már jól működő készpénzmentes megoldások, amelyek biztosítják, hogy ne legyen szükség tokenre, és a fogyasztók – az elvárásaiknak megfelelően – ingyen használhassák a poharat. Ilyen például a Cup Revolution REVO token alkalmazása, vagy a MasterCard pénzküldési funkciója.

A BKIK idén nyáron hívta létre az Etikus Repohár értékközösséget vendéglátóipari szereplőkkel, rendezvényszervezőkkel, civil szervezetekkel és repoharat forgalmazó cégekkel együttműködésben. Az értékközösség célja, hogy elősegítse egy önszabályozó piaci gyakorlat létrejöttét, illetve hiteles tájékoztatást nyújtson a piaci szereplőknek és fogyasztóknak egyaránt. Az Etikus Repohár platform azokat a vendéglátóipari szolgáltatókat tömöríti, akik elkötelezettek a pénzre visszaváltható, mosható műanyag poharak használatáért annak érdekében, hogy a rendszerben minél több pohár maradjon bent és így a lehető legkisebb legyen a környezeti terhelés.