Míg tavaly emelkedett a lakások ára Pozsonyban, ez év első negyedében csökkent. A szakemberek szerint ez a helyzet az év végéig megváltozhat, azaz a következő hónapokban több ezer euróval is többet kell majd fizetnünk a lakásokért.

Az utóbbi időszakban rekordok jellemzik a szlovákiai ingatlanpiacot: tavaly rekordot döntöttünk az eladósodásunk terén, 2016 elején pedig rekordáron vásárolhattunk lakásokat.

Az év első három hónapjában Pozsonyban összesen 1200 lakást sikerült eladni – tájékoztatott a LEXXUS társaság. Adatai szerint a válság óta most a legnagyobb a számuk. A lakásárak január–március között csökkentek – írja a hirek.sk.

Tavaly a lakásárak a fővárosban nőttek. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint a másodkézből származó pozsonyi lakások hozzávetőleg 7, országos viszonylatban 6 százalékkal drágultak. A teljesen új fővárosi lakások ára csak 4 százalékkal nőtt.

Az olcsó lakásvétel azonban már nem tart sokáig. Ahogy a cég elemzésében írja, ismételt drágulásra számítanak. Míg az átlagos pozsonyi lakásár négyzetméterenként hozzávetőleg 1902 euró, addig az év végén áfa nélkül 1970 euróra kellene emelkednie.

Az NBS szerint tavaly a legnépszerűbbek a 67 négyzetméteres lakások voltak, amelyeken a drágulás feltűnően megmutatkozott.