Óriási tartozást halmozott fel több erdélyi városban az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített, helyi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban élő lakók egy része.

A csíkszeredai ANL-társasházakban élők közül többen nemcsak a lakbérkifizetéssel maradtak el, hanem a közműszolgáltatóknak is tetemes összeggel tartoznak. Sokan évek óta nem fizetik a számlákat, amelyekre immár jelentős késedelmi kamatot is rászámoltak – írja a kronika.ro.

Összeadva a lakbér- és közműhátralékot, kamatokkal együtt a lakók már a 600 ezer lejt is meghaladó adósságot halmoztak fel. A Pacsirta sétányon épített tömbházakban már több lakrész meleg és hideg víz, valamint fűtés nélkül maradt, a Nagyrét utcában lakó adósok pedig két és fél év alatt megkétszerezték közműtartozásukat.

Antal Attila alpolgármester arról számolt be: a törvény szerint amennyiben a lakó három hónapig nem fizeti a lakbért, előbb felszólítást küldenek, majd bírósági úton kötelezik a tartozás kiegyenlítésére.

A bírósági eljárás több hónapig tart, eközben az adósság minden hónapban emelkedik, illetve a kamatokkal gyarapszik. A jogszabály szerint az ingatlant nem lehet elárverezni, hanem a bérlő ingóságait, vagyontárgyait lehet lefoglalni.

Tavaly egy családot lakoltattak ki, most három ilyen eljárás zajlik végrehajtó közreműködésével. ANL-lakást egyébként a 35 évesnél fiatalabb, csíkszeredai munkahellyel rendelkező, saját ingatlant nem birtokló személyek bérelhetnek.

Kolozsváron nem jellemző az adósság felhalmozása. Március végi adataik szerint a 172 ANL-lakrész közül csak háromnak van három hónaposnál régebbi elmaradása a lakbér tekintetében. Az 1218 szociális lakásban élő család közül ugyanakkor 234-nek volt elmaradása múlt hónapban.