A vállalkozásoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kamarai hozzájárulás olyan törvényi alapú, nagyon szerény mértékű kötelezettség, aminek fejében a Kamara számtalan – jórészt ingyenes – szolgáltatást nyújt – mondta Csoltó Gábor, a BKIK elnöke.

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának nem a vállalkozások számára kötelező 5 ezer forintos regisztrációs vagy hozzájárulási díj beszedése az egyetlen funkciója” – fogalmazott Csoltó Gábor az Üzlet-nek adott interjúban.

A BKIK elnöke szerint Budapesten a kis- és középvállalkozások egy része gyakorlatilag még mindig a kényszervállalkozók szintjén van. Nagyon sok a ténylegesen nem működő, úgynevezett alvó cég is. Csoltó Gábor úgy fogalmazott: egészségesnek tartaná, ha a jövőben a budapesti önkormányzatok hasonló ár- és peremfeltételek mellett a helyi beruházásoknál az adott kerületben tevékenykedő vállalkozásokat helyeznék előtérbe.

A tervek között szerepel, hogy a BKIK évente új projektet indít, amelynek valódi gyakorlati haszna van a vállalkozások számára. Idén például nagyon fontosa GDPR előírásainak való megfeleléshez szükséges, minden budapesti vállalkozás számára ingyenesen elérhető szabályzatok kidolgozása és az ezzel kapcsolatos tanácsadás.

„Nagyon megnyugtatna, ha taglétszámunk folyamatosan növekedne, mert ez azt mutatná, hogy sikerült megismertetni és elfogadtatni a vállalkozásokkal azt a munkát, amit végzünk” – mondta az elnök.

Csoltó Gábor akkor tartaná igazán egészségesnek a Kamarát, ha sikerülne elérni, hogy az önkéntes tagok létszáma meghaladja a tízezret. Mint fogalmazott: „Ezzel már olyan erőre tehetnénk szert, amivel a kamara a fővárosi és országos törvényalkotásban is megkerülhetetlenné válna.”

(Fotó: N3 Kommunikáció Kft.)