A bankok összesen 95,85 milliárd forint értékben nyújtottak új személyi kölcsönöket és lakáshiteleket januárban, ami 14 százalékos éves emelkedésnek felel meg.

Az ingatlan.com pénzpiaci üzletágához tartozó money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalójából kiderül, hogy januárban egy-egy munkanapra vetítve átlagosan összesen több mint 4 milliárd forintért adtak szeméyi kölcsönöket és lakáshiteleket a bankok – írja az mfor.hu.

Az új lakáshitelek összege janárban megközelítette a 62 milliárd forintot, ez kilenc százalékkal haladta meg az előző év első hónapjában mért szintet. Az új személyi kölcsönök még brutálisabb növekedést mutattak, a 34 milliárd forintot meghaladó januári összeg 25 százalékos többletet jelent, nem véletlen, hogy a személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is az elmúlt 10 év legmagasabb eredménye a januári összeg.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint a lakossági hiteligényt jellemzi, hogy már eleve magas volt a viszonyítási alap, hiszen 2018 januárjában az előző évhez képest a személyi kölcsönöknél 81 százalékos volt az éves növekedés, a lakáshiteleknél pedig 35 százalékkal nőtt az összeg.

Egyre kevesebben igénylik ugyanakkor a változó kamatozású konstrukciókat, januárban szinte eltűntek az ilyen jellegű lakáshitelek a piacról, ami szintén nem véletlen, hiszen ezek a kölcsönök a legrizikósabbak. A pénzintézetek mindössze 2,7 milliárd forint értékben folyósítottak ilyen kölcsönt, ami a teljes januári lakáshitel-kihelyezés mindössze 4 százaléka. Ennek két oka lehet, egyrészt célba ért a tavaly októberi jegybanki szigorítás, ami a fix kamatozású hitelek irányába terelte a lakosságot, másrészt a lakáshitel-igénylők is tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású konstrukcióknál az esetleges kamatemelkedés növelheti a kiadásokat – vélekedik a money.hu szakértője, aki szerint a lakáshitelek és személyi kölcsönök iránti kereslet fokozott maradhat az idén is.

A lakáshiteleknél a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bővítése hozhat újabb lendületet, a lakossági fogyasztás bővülése pedig a személyi kölcsönöket segítheti.