Tisztújító közgyűlést tartott kedden a Joint Venture Szövetség (JVSZ), amelyen új tagokat választottak az elnökségbe. A 20 tagú elnökségben öt változás történt. Az elnöki posztot nem érintette a tisztújítás, Tálos Péter tisztségét ugyanis tavaly újították meg három évre.

A közgyűlés a hosszabbítható mandátumok megerősítése mellett új elnökségi taggá választotta Fábián Ágnest, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját, az Adhesive Technologies üzletág igazgatóját, Jákli Gergelyt, az Exim vezérigazgatóját, Károlyi Zsoltot, a Siemens Zrt. gazdasági igazgatóját, Szollár Domokost, a Mol Csoport kabinetfőnökét és Urbán Lászlót, a Magyar-Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

Stöllinger Róbertet, a KPMG vezérigazgatóját a felügyelőbizottság új tagjává, Dévényi Flórát, a Danubius Hotels Zrt. csoportszintű emberierőforrás igazgatóját az etikai bizottság tagjává választották.

Tálos Péter elnök hangsúlyozta: a JVSZ tudásával, kapcsolatrendszerével, elismertségével összekötő szerepet tölt be a kis- és középvállalkozások, valamint a nagy vállalatok között, és a közös érdekek érvényesítése mentén kamatoztatja szakmai tudását. A JVSZ a befektetéseket és az innovációt kívánja ösztönözni, amit érdekképviselettel, rendezvényszervezéssel, továbbá a hozzá eljutó információk megosztásával kíván elérni.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára előadásában kiemelte: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban a 9 milliárd forintos keret 60 százalékát gazdaságfejlesztésre, 10 százalékát pénzügyi eszközökre használták fel. A jövő év elejére a kifizetések elérhetik a 100 százalékos szintet.

Már megkezdődött a 2021-2027-es költségvetési ciklus tervezése, ahol az intelligens beruházások és a zöldberuházások jutnak majd nagyobb szerephez. A következő időszakban azonban forráscsökkenésre számít a kormány, megváltoznak a felhasználási szabályok is, és komoly eltolódás várható az uniós központi források irányába – hangsúlyozta Rákossy Balázs.

Szendrey Silvia ügyvezető igazgató kiemelte: a folyamatos jogalkotási véleményezés, kezdeményezés a JVSZ egyik legfontosabb tevékenysége. A szervezet 2018-ban elsősorban az egész gazdaságot érintő, és tagvállalatai számára kiemelkedően fontos témákban – például cafeteria, GDPR salátatörvény, csődtörvény/felszámolás, infotörvény, ekáer, Ipar 4.0, cégtörvény, cégkapu kérdései – fejtette ki álláspontját. A JVSZ ma Magyarország egyik leghatékonyabb érdekképviseleti szervezete – hangsúlyozta az igazgató.

(Forrás: Pénzügyminisztérium/MTI, fotó: JVSZ)