Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokon London által eddig előterjesztett javaslatok után most az Európai Unióban maradó tagországok „térfelén a labda”, és a brit kormány kedvező válaszukban bízik.

Theresa May hétfő délután – az újabb tárgyalási forduló megkezdésével egy időben – tájékoztatja részletesen a londoni alsóház képviselőit múlt havi firenzei beszédéről, amelyben kormányának céljait vázolta a Brexit, vagyis a brit kilépés utáni időszakra, és beszámol a beszéd óta az EU-tárgyalásokon elért haladásról.

A kormányfő az alsóházi felszólalásban – amelyből a Downing Street hétfő hajnalban néhány előzetes részletet közzétett – kifejti: London célja és ajánlata egy új, elmélyült és különleges kapcsolatrendszer kialakítása a szuverén Egyesült Királyság és az erős, sikeres Európai Unió között.

Theresa May szerint e partneri kapcsolatrendszer eléréséhez vezetői készségre és rugalmasságra lesz szükség, de nemcsak Nagy-Britannia, hanem az EU-ban maradó 27 tagállam részéről is.

A tárgyalások következő szakasza előtt most „az ő térfelükön a labda” – fogalmaz parlamenti tájékoztatójában a brit miniszterelnök, hozzátéve: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy London kedvező választ kap az uniós partnerországoktól.

Theresa May szerint jóllehet a haladás nem lesz mindig zökkenőmentes a kilépési tárgyalásokon, de konstruktív hozzáállással, a barátság, az együttműködés szellemében, „tekintetünket szilárdan a jövőre szegezve bebizonyíthatjuk, hogy a vészmadaraknak nincs igazuk”.

May szeptember 22-én elmondott firenzei beszédével nem titkoltan igyekezett friss lendületet adni a Brexit feltételeiről Brüsszellel folyó tárgyalásoknak, abban a reményben, hogy már októberben lehetővé válhat a tárgyalási folyamat második szakaszának elkezdése Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatairól, mindenekelőtt a kereskedelem feltételrendszeréről.

Az EU azonban a továbblépést ahhoz köti, hogy előbb érdemi előrelépés történjen a brit kilépés feltételeiről folyó tárgyalási szakaszban, beleértve a brit pénzügyi kötelezettségek rendezését és a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálását.

A kilépési tárgyalások haladásáról vezető EU-tisztviselők meglehetősen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban.

Donald Tusk, az EU-tagállamok állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács elnöke, aki nemrég a brit kormányfővel tárgyalt Londonban, a megbeszélés után kijelentette: egyelőre nem sikerült elégséges előrelépést elérni a Brexit-tárgyalásokon ahhoz, hogy tovább lehessen lépni az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszeréről szóló következő tárgyalási szakaszba.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Tallinnban rendezett minapi informális EU-csúcson brit sajtóbeszámolók szerint azt mondta: csodának kellene történnie ahhoz, hogy ebben a hónapban el lehessen kezdeni a tárgyalások következő szakaszát.

MTI/Kertész Róbert, London