Néhány hét haladékot biztosan kapnak a szabálytalankodó gépkocsivezetők a nagyobb erdélyi városokban: a vártnál több időbe telik, míg az önkormányzatok alkalmazni tudják a tilosban parkoló autók elszállítására vonatkozó határozatot.

Erről még a Cioloş-kormány döntött december közepén, s bár elvileg az új szabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően 30 nappal, január végétől kellene hatályba lépnie, az önkormányzatoknak ennél több időre van szükségük.

„Kolozsváron legkorábban tavaszig várni kell, hogy ismét elszállítsák a tilosban parkoló autókat, ennyi időre van szüksége ugyanis az önkormányzatnak, hogy törvényesen újra be tudja vezetni ezt a gyakorlatot” – közölte a Krónikával Iulia Perşa, a városháza szóvivője.

Az elszállított autók tulajdonosai borsos árat fizetnek majd, áfával együtt 547 lejbe kerül a tilosban parkolás. Ha a sofőr még járműve elszállítása előtt a közterület-fenntartó vállalat munkásaihoz fordul, a bírság összege 294 lej lesz.

A végösszeg ugyanakkor lényegesen magasabb lehet abban az esetben, ha valaki napokig nem megy az autója után, ugyanis a tárolásért további 43 lejt számolnak fel naponta. A rendőrség jelenleg ellenőrzi, hogy az iskolák és közintézmények körül ki vannak-e helyezve a gépkocsik elszállítására figyelmeztető táblák, ha nem, akkor kihelyezik azokat.

A városi közterület-fenntartó vállalat jelenleg két, autók felemelésére alkalmas géppel rendelkezik, Emil Boc polgármester korábban bejelentette, hogy további kettőt vásárolnak.

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere legutóbbi sajtótájékoztatóján azt mondta, a szabálytalanul parkoló járművek elszállítására február elsejétől lehet számítani a megyeszékhelyen. A behajtott bírságok a helyi büdzsébe folynak majd be, a pénzt újabb parkolóhelyek létrehozására fordítják.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere azt mondta, legkésőbb februárban biztosan felkészülnek az új törvény alkalmazására.

A kormányhatározat szerint a szabálytalanul parkoló autó elszállítását csak rendőr kezdeményezheti akkor, ha a járműben „senki sem látható”. A járművet nem szabad saját kerekein vontatni, az elszállított járművek őrzésére használt, elkerített területen pedig a nap 24 órájában lehetővé kell tenni, hogy a tulajdonos kiválthassa a gépkocsit.