A főváros kompetenciái nagy mértékben nőnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján – jelentette ki az újraválasztásra készülő főpolgármester.

Tarlós István azt mondta, a jövő évi főpolgármester-választáson való induláshoz megfogalmazott megkötéseivel nyitott kapukat döngetett. A kormányfő, a kormány, a Fidesz olyan kéréseket teljesített a főváros önállóságával és a főpolgármesteri hatáskörökkel kapcsolatban, hogy nehéz lett volna azt mondani, hogy nem vállalja a jelöltséget.

A főpolgármester közölte, hogy a miniszterelnökkel megegyeztek központinak mondható kérdésekről, így a 3-as metró felújításának befejezéséhez szükséges forrásról, a tömegközlekedésről, valamint a szemétszállításról is. Megállapodtak abban is, hogy a kormánnyal áttekintik Budapest árvízvédelmi helyzetét, továbbá a megállapodásban foglalkoznak a belváros autómentesítésének kérdésével is.

A kormány szerdai ülésén döntött a fővárosi fejlesztési tanács megalakításáról. A testülettel a főváros mozgástere, súlya jelentősen nő – értékelt Tarlós. A budapesti közfejlesztési tanács kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek. A főpolgármesternek, aki a kormányfő mellett a tanács társelnöke, a Budapest 2030 fejlesztési koncepció tekintetében vétójoga lesz. Tarlós azt szeretné, hogy fővárosi kiemelt projektek, nagyprojektek esetében a közbeszerzéseket ne a főváros, hanem egy a tanács által létrehozott vagy már meglévő állami szerv végezze, míg a fővárosnak lenne egy közbeszerzési főosztálya az ott maradó kis projektekre.

A testület november 17-én tartja majd első ülését.

(Forrás: MTI, fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)