A Nemzetközi Design-Tudományi Intézet (Institute of Advanced Design Studies) a 2020 szeptemberében induló első, 25 fős évfolyamára tervezők és művészek mellett termékfejlesztők, építészek, várostervezők, mérnökök és ökológusok jelentkezését is várja a világ minden tájáról.

Az angol nyelvű, egyéves kurzus az egyetemi képzés kiegészítéseként indul és komplex tudást kínál a különböző területekről érkező, nemzetközi szinten jegyzett szakembereknek köszönhetően.

A teljesen új struktúrájú továbbképzés célja, hogy olyan oktatási alternatíva is elérhető legyen a jövő tervezői számára, amely a fenntartható fejlődés mentén értelmezi az alkotói tevékenységet – beszéltek terveikről az alapítók.

A két alapító, Karina Vissonova dizájnfilozófus és -kutató, valamint Héjja Róbert befektető szerint a jövő kulcskérdése, hogy időben elkezdődjön a különböző tudományterületeken meglévő tudás integrálása.

„A dizájnerek új generációját olyan gondolkodóknak szeretnénk képezni, akik a társadalommal, a tudománnyal, a technológiával összefonódva alakítják majd a környező világot. A folyamatos változás, a környezet elhasználódása és a digitalizáció miatt egyre jobban felértékelődik a kreativitás társadalmi funkciója. Meggyőződésünk, hogy az a gondolkodásmód, amit mi képviselünk, 5-10 év múlva már elvárás lesz az oktatás minden szegmensében” – mondta el Karina Vissonova.

Az intézmény non-profit szervezetként működik, ebből adódóan a hallgatók számára önköltséges. A tandíj egyelőre a nemzetközi továbbképzések alsó harmadába tartozik, de a cél az, hogy az első évfolyam indulásáig olyan együttműködések kiépítésére kerüljön sor, amelyek lehetőséget adnak ösztöndíjrendszer elindítására elsősorban a hazai tehetségek támogatásához.

A képzés helyszíne a Duna partján, egy újjászülető gyárépületben működő kortárs művészeti központ, az Art Quarter Budapest.

(Forrás: MTI)