2017 III. negyedévében a szolgáltatási kibocsátási árak együttesen 0,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a KSH.

2017 III. negyedévében a megfigyelt szolgáltatási területeken a szolgáltatási kibocsátási árak együttesen 0,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos negyedévéhez képest. Ezen belül a második legnagyobb súlyt képviselő (a nemzetgazdaság teljes árbevételéből 1,2, a hozzáadott értékéből 2,4 százalékkal részesedő) távközlés díjai 7,0, a reklám, piackutatás díjai 3,6 százalékkal estek vissza, illetve a raktározás, tárolás és a rakománykezelés árai mérséklődtek (1,1, illetve 0,4 százalékkal). A távközlési díjak nagymértékű csökkenését elsősorban az okozta, hogy az uniós roamingszabályozás értelmében 2017. június 15-től kezdődően a felhasználók külföldi utazásaik során a belföldivel azonos árakon és azonos feltételekkel vehetik igénybe a mobilszolgáltatásokat.

5 százalékot meghaladó áremelkedés a postai, futárpostai, valamint a biztonsági, nyomozói tevékenységek terén történt (9,6, illetve 5,4 százalék), a munkaerő-piaci szolgáltatások 4,1, míg a takarítási szolgáltatások 2,4, a mérnöki és építészmérnöki tevékenység; műszaki vizsgálat, elemzés 2,1 százalékkal drágultak. Az árváltozás hátterében alapvetően a minimálbér jelentős, 2017 elején bekövetkezett 15 százalékos növekedése áll. A többi területen a szolgáltatási díjak emelkedése 0,6–1,3 százalék közé esett.

Az egyes tevékenységek súlyarányait is figyelembe véve, a szolgáltatási kibocsátási árak 2017. III. negyedévi 0,2 százalékos emelkedéséhez a szállítás raktározás 0,3, a szakmai tudományos, műszaki tevékenységek 0,3, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek 0,4 százalékponttal járultak hozzá, míg az információ, kommunikáció 0,8 százalékponttal mérsékelte a növekedés mértékét.

Kitekintés az Európai Unióba

2017 III. negyedévében az Európai Unióban a szolgáltatási árak együttesen 1,2 százalékkal emelkedtek 2016 azonos időszakához képest. (Az Eurostat a tagországok árindexei mellett az egyes szolgáltatáscsoportok uniós szintű átlagát is közli abban az esetben, ha az árbevétel szempontjából az adott szolgáltatási terület lefedettsége eléri a 60 százalékot. A KSH az Eurostat adatbázisában 2018. január 4-én rendelkezésre álló adatok alapján végezte a számításokat.)

Az uniós szintű átlagárak a távközlés, az információs szolgáltatás (0,4, illetve 0,2 százalékos csökkenés), valamint a raktározás, tárolás és a reklám, piackutatás kivételével (ahol lényegében stagnálás volt) valamennyi szolgáltatási területen emelkedtek, többségében legalább 1 százalékkal.

További részletek a statisztikai hivatal „Szolgáltatási kibocsátási árak, 2017. III. negyedév” című kiadványában.