Kilenc magyar-egyiptomi üzleti megállapodás születik Orbán Viktor miniszterelnök kairói látogatása alatt, ezek összesen 126 milliárd forintnyi üzleti lehetőséget nyitnak meg magyar cégeknek az egyiptomi piacon – mondta Szijjártó Péter.

A  Magyarország és Egyiptom közötti gazdasági együttműködés dinamizálásáról szóló megállapodást ír alá a észak-afrikai ország nemzetközi együttműködési miniszterével – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kairóban a közmédiának, miután tárgyalt egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival.

Az Orbán Viktor kormányfő vezette magyar delegációval 61 vállalat 75 üzletembere érkezett Egyiptomba.

Az egyiptomi államvasutak 700 vasúti kocsi beszerzésére készül, erre vonatkozóan – az Eximbank hitelezési hátterével – magyar vállalati részvételről születik megállapodás.

Emellett aláírnak egy 9 millió eurós szerződést, amely alapján a Ganz forgóvázakat fog szállítani szintén az egyiptomi vasutaknak.

A Rába és egyiptomi partnere olyan közös vállalatot hoz létre, amelynek nyomán harci járművek és tehergépjárművek tengelyeit fogják közösen gyártani. Ez szintén 10 millió eurós nagyságrendű üzleti lehetőséget nyit a magyar vállalatnak az egyiptomi piacon.

A közlekedési szerződések mellett informatikai, biztonságtechnikai és mezőgazdasági együttműködésről állapodnak meg a cégek.