Kevés olyan szervezet van Európában, amelyik egyszerre fektet hangsúlyt a finanszírozásra és a fejlesztésre – mondta
Szalai Piroska. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöke a budapesti SUPER-en beszélt Budapest és a közép-magyarországi régió lehetőségiről.

Magyarországon a kis- és középvállalkozások értelmezésekor és hasznosságuk értékelése során két mutatót kell figyelembe venni: egyik, hogy milyen a vállalkozások GDP-hez történő hozzájárulása, a másik, hogy milyen a foglalkoztatáshoz történő hozzájárulásuk. „2013-ban 55 százalék volt a kkv-k hozzájárulása az összes vállalkozás bruttó hozzáadott értékéhez, ami nagyjából azonos az uniós átlaggal” – fejtette ki Szalai Piroska. – „A foglalkoztatáshoz nagyobb mértékben, 73 százalékkal járult hozzá ugyanebben az évben.”

Budapesten a kkv-k hozzájárulása a foglalkoztatáshoz 69 százalék, ami a magyar és az uniós átlag közé tehető. A kkv-s mutatók között is van megoszlás: a foglalkoztatás 28 százalékát a mikrovállalkozások teszik ki, 23 százalékát a kisvállalkozások, 18 százalékát pedig a középvállalkozások. Szalai Piroska hozzátette, a kkv-k esetében önfoglalkoztatókról és alkalmazottakról beszélhetünk. Magyarországon 720 ezer 15 és 64 év közötti önfoglalkoztató van, akik az összes foglalkoztatottnak 10 százalékát teszik ki. Minden második önfoglalkoztatónak van alkalmazottja, ami az jelenti, hogy a kis- és középvállalkozások esetében a vállalkozásfejlesztésben fontos szerepet játszik a foglalkoztatás.

Mivel a közép-magyarországi régióban az uniós források korlátozottan állnak rendelkezésre, muszáj minél több gyakorlatot kidolgozni annak érdekében, hogy a tartalékokat aktivizálni lehessen. A fővárosban 2014-ben a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 67,5 százalék volt, magasabb, mint az országos átlag, a munkanélküliségi ráta 6 százalékot tett ki. Ez azt jelenti, hogy ezek között a munkavállalók között 773 ezer dolgozik Budapesten, és 49 ezer a munkanélküli.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt a főváros hozta létre a kkv-k alapításának és működésének támogatására. Két fő tevékenysége van: mikrovállalkozások finanszírozása és a vállalkozásfejlesztés. Szalai Piroska elárulta, Európában kevés olyan szervezet létezik, ami egyszerre fektet hangsúlyt a finanszírozásra és a fejlesztésre.

 A közalapítvány később is fontos szerepet szeretne játszani, hogy olyan kapcsolati hálót tudjon kialakítani, amiben mindenki részt tud venni, aki a vállalkozásfejlesztéssel bármilyen kapcsolatban áll. Azért tartják fontosnak a budapesti vállalkozásfejlesztési háló kialakítását, hogy az uniós forrásokon kívüli erőforrásokat lehessen aktivizálni és működtetni.

A SUPER, azaz a Sikeres Uniós Pályázatokat Előkészítő Rendezvénysorozat kedden és szerdán tartják a budapesti Akvárium Klubban. Budapest az egiky állomása a roadshow-nak, amely különböző előadásokkal és szakmai élménybeszámolókkal segíti a magyarországi kis- és középvállalkozások előrejutását az európai uniós pályázatok terén.