A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,2 millió forintra bírságolta a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezetet a pénzforgalmi szabályok megsértése miatt. A takarék időnként csúszott az utalások jóváírásával, de az is előfordult, hogy a szerződés felmondása után sem szüntette meg ügyfelei bankszámláit.

Az MNB megállapította, hogy a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt azzal, hogy a mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei részére a pénzforgalmi keretszerződés felmondása után sem szüntette meg a fizetési számlát, ezáltal írásban megkötött pénzforgalmi keretszerződés nélkül nyújtott pénzforgalmi szolgáltatást – írja közleményében a jegybank.

Esetenként megsértette e törvény előírását a pénzforgalmi számla megnyitására és a hatósági átutalások teljesítésére vonatkozóan. Megsértette továbbá a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet haladéktalan jóváírásra vonatkozó rendelkezését a napközbeni átutalásából, a Postai Elszámoló Központtól beérkezett fizetési műveletek, egyes deviza fizetési műveletek és a VIBER útján elszámolt fizetési műveletek esetében.

Szintén sértette az e rendeletben előírt jóváírási értéknap használatára vonatkozó előírást a Postai Elszámoló Központtól beérkezett fizetési műveletek esetében, esetenként a jóvá nem írható fizetési műveletek visszautasítására vonatkozóan, valamint nem biztosította teljes körűen, hogy az elektronikus csatornán benyújtott EUR átutalási megbízások az átvételt követően munkanapon eljussanak a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójához.

A jegybank kötelezte a hitelintézetet, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltaknak való megfelelés érdekében legkésőbb november 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását. Az MNB azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2017. január 10-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését.

A jogsértésekre tekintettel a jegybank 3,2 millió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte a hitelintézetet, mert a jogszabálysértések többségét a hitelintézet számlavezető rendszerébe, folyamataiba, vagy pénzforgalmi szolgáltatási keretszerződésébe építetten követte el. A kiszabott bírságot jelentősen befolyásolta, hogy a nem haladéktalan jóváírás az ügyfelek széles körét, illetve a fizetési megbízások jelentős hányadát érintette, továbbá a nem megfelelő értéknappal történő jóváírással a hitelintézet jogosulatlan vagyoni előnyhöz jutott, amely az ügyfeleinek egyúttal kamatveszteséget okozott.