Stratégiai megállapodást írtak alá a Magyar Turizmus Zrt. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BTFK) Nonprofit Kft. vezetői szerdán. A megállapodás szerint a két szervezet a jövőben együtt népszerűsíti Budapestet.

A megállapodás értelmében a szervezetek a jövőben minden olyan tevékenységet együtt, illetve összehangoltan végeznek, amely Budapest mint turisztikai célpont népszerűsítésére irányul.

Hiánypótló megállapodásról van szó, amellyel adósak voltunk a főváros turizmusának alakítása érdekében – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az esemény szerdai sajtótájékoztatóján. Arról beszélt, hogy sokat fejlődött az utóbbi évben a turizmus Magyarországon és a fővárosban, különösen az egészség-, a gyógy- és a konferenciaturizmus, valamint a gasztronómia területén.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: a két szervezet már hosszú évek óta együttműködik, a megállapodás konkrétabb irányokat szabhat a közös munkának, együtt jobb teljesítményre lesznek képesek.

Budapest Magyarország első számú turisztikai célpontja, tavaly a külföldi vendégek 65 százaléka érkezett a fővárosba, a vendégéjszakák 58 százaléka valósul meg a fővárosban, és a szállásdíjbevételek 70 százaléka szintén Budapestről érkezik.

A vendégéjszakák száma a fővárosban dinamikusan növekszik 2010 óta, tavaly meghaladta a 8 milliót. Az együttműködés legfőbb célja a Budapestre irányuló vendégforgalom eredményeinek további javítása.

A megállapodás érinti Budapest marketingstratégiának újragondolását, szakmai programok, rendezvények, vásárok, workshopok, konferenciák közös szervezését, az online tartalmak egyeztetését, a kutatási programok közös kialakítását, közös sajtóutak és szakmai tanulmányutak szervezését Magyarországra, Budapestre.

Bán Teodóra, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: céljuk a Budapestre irányuló vendégforgalom eredményeinek további javítása, a turistaköltések generálása és fenntartható fejlesztése.    

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketing igazgatója kiemelte: „Nincs a világon még egy ilyen főváros, ahol ennyi működő történelmi fürdő lenne”.