Nemcsak a cégeknél állást keresőket, hanem az Egyesült Királyságból vállalkozni hazatérő fiatalokat is segíti a Gyere haza fiatal! program, amelyre eddig 2380-an regisztráltak, és amelynek keretében 21 fiatal állt munkába Magyarországon.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. eddig 10,5 millió forint támogatási összegre vállalt kötelezettséget, de folyamatosan bírálják el az újabb kérelmeket – mondta Pákozdi Szabolcs ügyvezető igazgató.

172 fiatal konkrét munkahelyre történő kiközvetítése már folyamatban van, a munkáltató felvette velük a kapcsolatot, és zajlik a felvételi folyamat. Hozzátette: a magyarországi munkaerő-piacon körülbelül 3 hónapig tart egy felvétel, és – például a felmondási időket, kifizetett albérleti kauciókat figyelembe véve – a hazatérőknél is időbe telik, mire költözni tudnak.

107 partnercéggel van együttműködési megállapodásuk, de folyamatosan bővül a résztvevő cégek száma. A vállalatoknál 1080 állás érhető el a program keretében.

Pákozdi Szabolcs szerint a cégek is látják, hogy a programból – például a Facebook-kampányból – ők is profitálnak. Közölte: a cégek is adnak támogatást a hazatérőknek, van, ahol a lakhatást támogatják, így ezekben az esetekben ezt nem a program költségvetéséből kell biztosítani.

Nemcsak álláslehetőséget kínálnak a fiataloknak, hanem egyéb, a hazatéréssel kapcsolatban felmerülő információkkal – például a kint megszerzett bizonyítvány honosítása, gyermekek anyakönyvezése, óvodai elhelyezése – is rendelkezésre állnak, ebben szorosan együttműködnek a kormányhivatalokkal és az érintett minisztériumokkal.

Solyan fiatal is jelentkezett, akik nem alkalmazásba jönnének haza, hanem vállalkozni szeretnének. Nekik 100 órás, vállalkozásra felkészítő e-learning tanfolyamot indítottak, ezután 20 órás szakmai tanácsadást lehet igénybe venni az üzleti terv elkészítéséhez. Ennek benyújtása után a fiatalok már úgy jönnek haza, hogy ismerik a magyar vállalkozási környezetet, van kész üzleti tervük.

A programnak ezt a részét nemrég indították, és kilencen csatlakoztak a program ezen moduljához. A képzést és a konzultációt az OFA a Budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködésben valósítja meg.