A szakemberek idén az ügyfélkör bővülését és a megemelkedett árszint megtartását várják a magyar műtárgypiacon.

A magyarországi műtárgypiacon a becsült forgalom évente 15-20 milliárd forint között mozog. A válság legsúlyosabb éveiben a Virág Judit Galéria aukcióinak forgalma 200-300 millió volt, az utóbbi két évben mindegyik aukció 500 millió forint felett zárult. A magyar műtárgypiacon 2013-ban kezdődött egy kisebb élénkülés, ami a mai napig tart, a tavalyi pedig már kifejezetten sikeres évnek számított – derül ki a galéria közleményéből.

Az aukciókon több rekordár is született, emellett az általános árszínvonal is emelkedett, a galériák, műkereskedők többsége javuló forgalomról számolt be. Az optimizmust 2017 első félévének tapasztalatai is tovább erősítik. Magyarországon a műtárgypiac forgalmának nagyjából a 70-75 százaléka festményeladásokból származik, a gyűjtők körében még mindig a klasszikus és a huszadik század első feléből származó modern és avantgárd művek a legnépszerűbbek. 

Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze szerint a hazai műkincspiac a válság óta egyre stabilabb és kiszámíthatóbb, de az igazán kvalitásos képek, az úgynevezett gyűjtői darabok a válság éveiben is keresettnek számítottak. Amiben akkor visszaesést tapasztaltak, azok a kisebb mesterek művei voltak.

“A Virág Judit Galériában azt tapasztaljuk, hogy az utóbbi években a gyűjtői kör összetétele és ezzel párhuzamosan az érdeklődés is kezd megváltozni. Sokan például jó nevű grafikákba fektetnek be, de egyre népszerűbbek az úgynevezett iparterv generáció művészei is, vagyis a hatvanas-hetvenes évek ma is aktív kortárs alkotói, mint például Keserü Ilona, Bak Imre, illetve Lakner László” – hangsúlyozta a művészettörténész.

Hozzátette: máig is a legkeresettebb magyar festők közé tartozik Magyarországon és külföldön egyaránt Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Vaszary János, valamint azok a modern festők, akik a 20. század első felében kapcsolatban álltak az európai művészekkel, mint például Kádár Béla, Scheiber Hugó és Czóbel Béla.

Az érdeklődést azonban nagyban befolyásolja, hogy a magyar alkotók közül kik jelennek meg a nagy külföldi kiállításokon. Tavaly például a Guggenheim Múzeumban rendezett Moholy-Nagy-életműkiállítás után novemberben a Sotheby’s New York-i árverésén rekordáron, 6 millió dollárért, azaz 1,7 milliárd forintért kelt el egy Moholy-Nagy-zománckép. 

A magyar műtárgypiac fellendüléséhez az is hozzájárul, hogy évről évre egyre több külföldi gyűjtő figyelme fordul a magyar alkotók felé. “Szerencsére a világ minden tájáról bukkannak fel magyar képek, nemrég egy új-zélandi aukciósház egy Berény Róbert-kép kapcsán kérte ki a véleményünket. Legutóbb pedig egy angol aukciósház egy nagyon korai Rippl-Rónai-mű kapcsán keresett meg minket” – tette hozzá.

“A magyar vonatkozású műkincspiac egyik különlegessége, hogy szinte folyamatosan kerülnek elő eddig rejtőzködő művek. Nekünk pedig az a legfőbb célkitűzésünk, hogy ezeket a műtárgyakat haza tudjuk hozni külföldről” – emelte ki, hozzátéve, hogy ha ez a tendencia tovább erősödik, várhatóan a magyar műkereskedelmi piac pozitív mérleggel zárja majd a 2017-es évet. (MTI)