A csok és a kedvező kamatozású bankhitelek is fűtik az újlakásépítések felfutását, amelynek tovagyűrűző pozitív hatására a festékgyártók a második félévtől számítanak.

A falfestékek legnagyobb felvevőpiacának számító lakásfelújítások ugyanakkor az első félévben a vártnál gyengébben teljesítettek részben a hosszúra nyúlt tél miatt. Emellett az is problémát jelent, hogy a renoválásokhoz sem lehetett találni elegendő szakembert, részben az általános építőipari kapacitáshiány, részben pedig az újlakás-építések munkaerő-elszívó hatása okán – kommentálta a KSH pénteken közzétett első féléves lakásépítési statisztikáját Miavecz István, a PPG Trilak Kft. ügyvezető igazgatója. 

A szakember várakozásai szerint az év második felétől már számos újlakás-beruházás érhet befejezési, majd átadási fázisba. Ez két okból élénkítheti a falfestékek piacát: egyrészt az új lakások esetében ekkor lesz szükség festékre, másrészt az új otthonokba beköltözők által értékesített használt lakásokat az új tulajdonosok felújítás, de legalábbis egy tisztasági festés után veszik birtokba. 

Mindemellett a felfutó új- és használtlakás-árak miatt sokan nem engedhetik meg maguknak a költözést, ezért inkább otthonuk felújítására költenek. Miavecz István aláhúzta: „a cég tapasztalatai szerint a festékipar termékeinek 80 százalékát a felújítások során használják fel és csak a fennmaradó részt adja az új beruházásokhoz és az ipari létesítményekhez kapcsolódó kereslet”.

A hőszigetelések piacán erős volt kereslet az első félévben, hiszen az előírások alapján nem készülhet el új otthon megfelelő hőszigetelés nélkül. Az épületek utólagos hőszigetelése viszont háttérbe szorult, hiszen az elmúlt évtizedben rengeteg lakótelepi és családi házat már felújítottak, a fennmaradó ingatlanok jó részét pedig vagy nem érdemes renoválni, vagy nincs rá pénze a tulajdonosoknak.

„A nagy kérdés az egész hazai építőanyag-ipar számára, hogy mennyire lesz tartós az újlakás-építések felfutása, meddig tarthat ki a fizetőképes kereslet” – fogalmazott a PPG Trilak Kft. vezérigazgatója.