Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk jövőre egyes vendéglátóipari egységek működtetőinek Romániában. A januártól hatályba lépő különleges adó egy városi étterem esetében meghaladhatja majd a 15 ezer lejt, Bukarestben pedig 22 ezer lej is lehet, függetlenül attól, hogy mekkora profitot termel.

A legkisebb vidéki kocsmát évi 300 lej körüli összeg befizetésére köteleznék. Az úgynevezett specifikus adó összegét ugyanis többek között a létesítmény – étterem, bár, szálloda – mérete és a település besorolása alapján fogják meghatározni. Éves illetékről van szó, amelyet két részletben kell majd fizetni – írja a Krónika.

A törvény október 7-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben, az előírások szerint az ettől számított 90 napon belül jelenik meg az alkalmazási módszertan. Ez viszont elhúzódhat akár január 7-éig is, miközben már elsejétől életbe lép az új törvény – mondta Mituleci Katalin, a csíkszeredai pénzügyi hivatal vezetője.

„Ez azért okoz gondot, mert amíg nem jelenik meg a szabályzat, az érintettek azt se tudják pontosan, hogy mire számítsanak. Szerintem nagymértékben fogja érinteni ez az újítás a vendéglátósokat, mivel eddig úgy működött, hogy a költségeket levonták, ami maradt, azt megadóztatták, és kifizették. Az új rendszer szerint nem fog számítani, hogy nyereséges vagy veszteséges az üzlet” – hangsúlyozta Mituleci Katalin.

Tódor Etelka, a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő ügyvezető igazgatója szerint náluk speciális esetről lehet beszélni. „Amíg a módszertant nem közlik, addig nem tudjuk pontosan kiszámolni, ugyanis esetünkben összetett a helyzet: van szállodánk, éttermünk, bárunk, teraszunk és bérleményünk is. Játszadoztunk a számokkal az étterem, a bár és a szálloda esetében, két kolléga dolgozik rajta folyamatosan, de mivel van több ismeretlen tényező is, nem tudtuk véglegesíteni a számításokat. Akinek van egy bárja vagy egy étterme, annak tiszta, de nekünk bonyolult. Szerintem egyébként ez jó dolog, mert nem tartom igazságosnak azt, hogy az, akinek Bukarestben, a főtéren van egy kocsmája, és akinek Csíkszeredában a Tudor lakótelepen van egy bárocskája, az ugyanannyit fizessen” – mondta az igazgató.