Heteken belül eldőlhet, mely cégek építhetik a 111 kilométeres M44-es gyorsforgalmi út Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyén átívelő, 62 kilométeres, Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszát. A négysávos út Békéscsabától tart Kecskemét irányába, a megyeszékhely határán kívül csatlakozik az M5-ös sztrádához.

Az elbírálás végső szakaszában van az a közbeszerzési eljárás, amelyben eldől, mely cégek építhetik az M44-es gyorsforgalmi út leghosszabb, 62 kilométeres szakaszát, azonban az eljárást heteken belül befejezik – tudta meg a Magyar Idők.

A kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési felhívás június 1-jén jelent meg. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén a kivitelezés az év végén megkezdődhet.

Az M44-es gyorsforgalmi út építése három ütemben valósul meg. A szóban forgó 62 kilométeres szakasz Tiszakürt és Kondoros között épülhet. Ezt egészíti ki a Nagykőrös és Tiszakürt közötti 31 kilométeres, illetve a Kondoros és Békéscsaba közötti 18 kilométeres szakasz, amelyeknek ajánlati felhívása várhatóan 2016 végén jelenik meg.

Az új nyomvonalon vezető, kétszer két forgalmi sávos gyorsforgalmi úton négy külön szintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki.

A Körös felett, a folyó építészeti hagyományait megőrizve, 450 méteres acél ívhíd épül, díszvilágítással. Emellett a szakaszon két kisebb híd létesül. A kivitelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.