Az eddigi bírságok akár tízszeresére is számíthatnak a helyi önkormányzatok a szelektív hulladékgazdálkodásra vonatkozó előírások tavaly év végi módosítása miatt. Az erdélyi városok többsége egyszerűen nem tud eleget tenni annak, hogy évente 15 százalékkal csökkentse a kidobott szemét mennyiségét.

Nem tudja betartani az erdélyi városok többsége a hulladék fokozatos, évről évre történő csökkentésére vonatkozó előírást, ezért az önkormányzatoknak tetemes bírságot kell fizetniük – írja a Krónika.

A hulladékgazdálkodásra vonatkozó szabályokat még tavaly módosította a kormány, ennek nyomán – 2016-ra visszamenőleg – évente 15 százalékkal kell csökkenteni a telepekre szállított szemét mennyiségét, az ennek eleget nem tevő önkormányzatokat pedig szankcionálják.

Ezzel vennék rá a településeket a minél nagyobb arányú szelektív szemétgyűjtésre, az EU-s normák szerint ugyanis a háztartási hulladéknak legalább 15 százalékát kellene újrahasznosítani, 2020-ra pedig el kell érni az 50 százalékot.

Az önkormányzatoknak ugyan az előző években is bírságot kellett fizetniük, ha a megengedettnél nagyobb mennyiségű szemetet szállítottak el a településről, sokan viszont kifogásolják, hogy a módosítás nyomán a büntetés a korábbi többszörösére emelkedett, számos városban pedig egyszerűen nem tudják teljesíteni az uniós normákat.

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki évekig vezette a helyi köztisztasági vállalatot, a Krónikának elmondta: korábban a bírságot úgy számolták ki, hogy a megengedettet túlhaladó mennyiség után tonnánként 100 lejt kellett befizetni a Környezetvédelmi Alapba, ebből viszont levonták a szelektíven gyűjtött és értékesített szemetet – a műanyag, papír-, üveg- és elektronikai hulladékot.

A tavalyi módosítás viszont ezt eltörölte, tehát függetlenül az újrahasznosított szemét mennyiségétől ki kell fizetni a 100 lejt minden tonna után, amennyivel meghaladják a 15 százalékos csökkentést. Sepsiszentgyörgynek az egy évvel korábbi, a 2015-ös évre vonatkozó 80 ezer lejes bírság tízszeresét, 766 ezer lejt kell most befizetnie.

A nagyváradi önkormányzatnak közel 302 ezer lejt kellett befizetnie 2016-ra a Környezetvédelmi Alapba. Az elszállított hulladék 15 százalékkal való csökkentésére vonatkozó célkitűzést az erőfeszítések ellenére csak 66 százalékban sikerült teljesíteni.