A nők gazdasági szerepvállalásának szükségességéről tartottak konferenciát Kassán. A tanácskozás válaszokat keresett arra, hogy mit tehetnek a régió gazdasági fejlesztése érdekében a nők.

Horváth Viktória, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövete hangsúlyozta: azt az adottságot szeretnék jól kezelni, hogy nagyon kis régióban sok ország található – írja a hirek.sk.

A nagykövet hozzátette, hogy olyan rendszereknek kell létrejönniük a munkaerőpiacon, amelyet a család és a munka összeegyeztetésével lehet üzemeltetni. Erre szép példát hozott a vietnami FPT vállalat és a német T-Systems szlovákiai képviselője.

Míg az elsőnél a női dolgozók aránya 41 százalék, ebből 31 százalék anyasági vagy szülői szabadságát tölti otthoni munka formájában. A T-Systems is egyre inkább családbarát vállalattá válik, hiszen míg 2015-ben 1, addig idén január végéig már 7 férfi dolgozója ment szülői szabadságra.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház a határon túl létesített 21 irodával – ebből a Felvidéken héttel – intenzív kapcsolatot tart, hogy a magyar-magyar vállalkozásokat erősítsék.

Nagy Erzsébet, Magyar Nemzeti Kereskedőház ügyvezető igazgatója rámutatott, a határon túli vállalkozásokat más úton-módon tudják segíteni. Kiemelném azt, hogy az üzletfejlesztési tanácsadással meg tudjuk erősíteni a magyar-magyar kapcsolatokat, ezzel is helyben tartva a munkaerőt” – mondta.

Erényi Tünde a Kassa Megyei Önkormányzat képviseletében a kis- és középvállalkozások tervezett támogatási lehetőségeiről beszélt a szlovák-magyar együttműködési programban.

„A Be Light szerkezeten keresztül többféle tevékenységekre tudnak majd pályázni a kis- és középvállalkozók, amelyeknek a támogatási lehetősége elsősorban az idegenforgalom kiegészítését vette célul, mivel tudjuk, hogy az idegenforgalom nem tud működni szolgáltatások nélkül. Az ilyen jellegű kiegészítő szolgáltatásokra fog irányulni ez a támogatási lehetőség, továbbá a kreatív ipart is lényegében valamilyen módon támogatni lehet majd ezen a struktúrán keresztül” – magyarázta Erényi Tünde.