A külföldi utat tervező magyarok többsége, mintegy 60 százaléka továbbra is utasbiztosítás nélkül indul útnak. A szektor bevételei ugyan nőttek tavaly, de ez csak annak volt köszönhető, hogy többen nyaraltak külföldön, mint egy évvel korábban.

Tizenegymilliárd forint közeli díjbevétellel zárt tavaly a magyar utasbiztosítási piac: a néhány százalékos növekedés nem a biztosítottság javulásának volt köszönhető, hanem a külföldi utazások számának emelkedése eredményezte. Továbbra is alacsony szinten, 40 százalék körül alakul azoknak az aránya, akik utasbiztosítással indulnak külföldi utazásra. Ezt az arányt a biztosítók egyedi termékekkel igyekeznek növelni, idén például már megjelent az egyedi Foci EB, illetve olimpiai biztosítás is a kínálatban – közölte a Netrisk.hu.

A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly a magyar állampolgárok összesen 6,4 millió utazás során mintegy 40 millió napot töltöttek többnapos út keretében külföldön, amely nyolc százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az utasbiztosítási bevételek éves növekedése némileg elmarad ettől a mértéktől, vagyis újra elmondható, hogy az utasbiztosításokkal fedezett külföldi utak aránya továbbra sem tudja meghaladni a piacra jellemző mintegy 40 százalékos mértéket.

A Netrisk. hu statisztikái szerint a korábbi évekhez hasonlóan az utasbiztosítások 44 százalékát a nyári hónapokban kötötték. A többi hónap egyenként hat százalékos értékétől csupán a január-februári időszak tér el egy-két százalékponttal a síszezonban megnövekvő kiutazások miatt, a legkevésbé frekventált időszak egyértelműen a november (3,7 százalék)

Az utasbiztosítások népszerűbbé válása érdekében a biztosítók és a közvetítők többek között olyan egyedi csomagokat igyekeznek összeállítani, amelyek igazodnak az utazás egyedi sajátosságaihoz. Immár évek óta elérhetők a különféle sí- illetve extrémsport-biztosítások, találkozhatunk zarándok-biztosítással vagy éppen területileg szegmentált módozattal, erre jó példa a horvátországi nyaralásokra kínált termék.

Az idei nyár két kiemelkedő eseménye lesz a franciaországi labdarúgó európa bajnokság, illetve a riói olimpia. Mindkét rendezvényre elérhető már olyan utasbiztosítás, amelynek szolgáltatásait a rendezvények speciális adottságaihoz igyekeztek igazítani. Így például ha az eltérő helyszíneken zajló sportesemények valamelyikét közlekedési vagy időjárási okokból lekési valaki, a csomag szolgáltatásai alapján ugyanúgy (belépő-, szállás- és utazási költséget egyaránt térítő) kárpótlást nyújt neki a biztosító, mint ahogyan betegség vagy baleset miatti távolmaradás esetén.

A nagy tömegeket vonzó rendezvények célpontjai lehetnek terrorcselekményeknek, ezért ezek a egyedi biztosítások már ezt a kockázatot is fedezik. Emellett a szolgáltató külön figyelmességként a biztosítás három napnyi ingyenes meghosszabbítását kínálja arra az esetre, ha a labdarugó EB-n a magyar válogatott bekerül a nyolcaddöntőbe is.