A következő hetekben 1000-1500 munkáltatót ellenőriznek a járási hivatalok kormánytisztviselői az építőipari célvizsgálat részeként. A múlt héten kezdődött és június végéig tartó ellenőrzés-sorozattal a súlyos munkabaleseteket szeretnék megelőzni.

– Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálatának elvégzésével kell a figyelmet ráirányítani az ágazat legsúlyosabb veszélyforrásaira. A célvizsgálat a szervezett munkavégzéssel végzett építőipari tevékenységre fókuszál – közölte a Magyar Időkkel a Nemzetgazdasági Minisztérium a június végéig tartó ellenőrzés-sorozatról.

A tárca ezt azért kezdeményezte, mert a statisztikák alapján az építőiparban történik a halálos munkabalesetek harmada.

A minisztérium országosan 1000-1500 munkáltató ellenőrzésével számol, a vizsgálódásokat a járási hivatalok munkavédelmi ellenőrzési feladatokat ellátó kormánytisztviselői folytatják le. Az NGM hangsúlyozta, hogy munkavédelmi szabálytalanság esetén eljárás indul, súlyos szabálytalanság esetén bírságot szabnak ki.

Az ellenőrizendő munkálatok kiválasztásánál mérlegelik az adott megyében zajló építőipari kivitelezések mennyiségét, készültségi fokát, az egyidejűleg alkalmazott munkavállalói létszámot és a várható veszélyeztetés mértékét.

Az ellenőrzés lefolytatásához a minisztérium munkavédelmi főosztálya tematikát állított össze, melyet közzé is tettek. A 11 oldalas dokumentum több mint száz pontban foglalja össze a vizsgálandó szempontokat. Ezek között található a megfelelő ivóvízellátás, a szociális helyiségek megléte, az egészséget nem károsító klíma, a védőital biztosítása, a munkahelyi elsősegélynyújtás, a veszélyes anyagok biztonságos tárolása, az állványok biztonságos felállításának követelményei, a védőeszközök megléte is.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke (a fotón) azt mondta, indokoltnak tartja a célvizsgálatot. Megjegyezte: a munka- és a balesetvédelem támogatására uniós forrásból vissza nem térítendő támogatás kiírásáról is szó volt, és bár a tavasz elejére számítottak a pályázati lehetőség megnyílására, ez még nem történt meg.