Tiltakozó nagygyűlést szerveznek május 11-ére a Párkányba tervezett újabb környezetszennyező hulladékégető ellen.

Mondjunk nemet – így szólítják meg a tiltakozás szervezői Párkány és környéke lakosságát. A tiltakozó nagygyűlést május 11-re, 15 óra 30 perces kezdettel hívták össze, amikor a városi képviselő-testület a HC Logistic tervezetéről tárgyal – írja a hirek.sk.

A tiltakozás helyszínéül a párkányi városháza előtti teret választották a szervezők, Vitkóová Andrea, Szigeti László és Csepregi Zoltán képviselők.

A HC Logistik társaság – miután néhány napja visszavonta szándékát az éves szinten 20 ezer tonna gumiabroncsot és műanyagot hasznosító, párkányi hulladékégető megépítésére – újfent benyújtotta kérelmét az állami hatósághoz hasonló hulladékégető megépítésére Párkányban.  

Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja gazdasági alelnöke rámutatott, hogy ezúttal fele akkora kapacitással, éves szinten 10 ezer tonna hulladék elégetésével számol a cég. „Vonzó, zöld, látszólag környezetkímélő csomagba rejti szándékát” – fogalmazott Farkas Iván, hozzátéve, „vigyázat, a látszat csal, – ám a lényeg mit sem változik”.

A HC Logistik társaság hasonló pirolízis technológiát választott, mint a sorrendben második alkalommal benyújtott tervezet. Erről pedig az Európai Unió szabályzata egyértelműen kimondja, hogy hulladékégetésről van szó.