Hamarosan kezdődik a szezon a turizmusban és a mezőgazdaságban, így ezeken a területeken egyre nagyobb a munkaerőigény. Az egyszerű foglalkoztatási forma népszerű, azonban még mindig magas a feketemunka aránya.

A mezőgazdasági idénymunkánál fő szabály, hogy a határozott idejű munkaviszony nem haladhatja meg a 120 napot. A turizmusban is ebben az időintervallumban foglalkoztatható a dolgozó akkor, ha kereskedelmi feladatot lát el.

Kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységnek számít az idegenvezetői munka, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatás, a tartós szálláshasználati szolgáltatási, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység – írja a Magyar Idők.

Az egyszerűsített foglalkoztatásba tartozik az alkalmi munka. Ebben a formában a dolgozót legfeljebb 15 napig lehet foglalkoztatni egy naptári hónapban, egy évben pedig 90 napig, s előnye, hogy a munkáltató elektronikus úton, akár telefonon is bejelentheti a munkavállalót, a foglalkoztatással járó fizetési kötelezettség pedig egyösszegű közteherrel leróható.

Az említett ágazatokban az egyszerűsített foglalkoztatás ellenére is magas a feketemunkások aránya, ezért az idén is szigorúan ellenőrzik a munkáltatókat és a munkavállalókat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a lappal.

Az adóhatóság a bejelentéssel, valamint a járulékfizetéssel kapcsolatos elvárások betartását kiemelten ellenőrzi. Lapunkkal közölt adatai szerint a NAV tavaly 17 257 ellenőrzést végzett, ebből 4471 alkalommal tártak fel a foglalkoztatással kapcsolatos szabálytalanságot. A visszaélések száma csökkent, 2014-ben és 2013-ban ugyanis hozzávetőleg 6500 munkavállalónál találtak szabálytalanságot az ellenőrök.