Várhatóan 2020-ra elkészül Kolozsvár déli körgyűrűje. Elképzelhető, hogy egyes szakaszokat már ezt megelőzően megnyitnak a forgalom előtt – jelentette be Emil Boc polgármester a Realitatea FM rádióadó műsorában.

Március 31-én Kolozsvárra érkezik az Európai Parlament közlekedésügyi bizottságának több tagja, akik Boc reményei szerint a beruházás támogatásáról is döntenek majd. Elmondta, Marian Jean Marinescu demokrata-liberális (PDL) EP-képviselő közvetítésével hívta a kincses városba a bizottság tagjait, akikkel az ország nagyszabású infrastrukturális tervéről, illetve főként a Kolozsvárt is érintő projektekről akar egyeztetni – írja a kronika.ro.

Emil Boc abban is bízik, hogy a megbeszélésen a kormány képviselői is részt vesznek, erről hétfőn tárgyalt Marcel Boloş közlekedésügyi államtitkárral, aki a polgármester szerint ragaszkodik hozzá, hogy Kolozsvár déli körgyűrűje ne maradjon ki az uniós finanszírozású beruházások közül. Boc közölte: az elképzelést Dacian Cioloş kormányfő és Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes is támogatja.

A 38 kilométer hosszú, kolozsvári déli körgyűrűt a tervek szerint Gyalun keresztül gyorsforgalmi út fogja összekötni az észak-erdélyi autópályával. A körgyűrű az autópályánál kezdődne, áthaladna Szászfenesen, majd csatlakozna a kolozsvári úthálózathoz, és a Bükk felé vezetne tovább, keresztezné a Tordai utat, majd megkerülve a Békás (Bună Ziua) lakónegyedet, csatlakozna az Apahida–Bányabükk körgyűrűhöz.