Az iLex Systems Zrt. együttműködő partnerei közreműködésével megjelenő cikksorozat 45. részében Gömböcz Zoltán mechatronikai mérnök, az iLex fejlesztőcsapat tagja a robotok elkerülhetetlen térnyerését érzékelteti.

A technikai fejlődés, a IV. ipari forradalom egyik motorja a mesterséges intelligencia és a hozzá szorosan kapcsolódó robottechnika. A World Robotics Federation (WRF) adatai szerint 2015-ben több mint 240 ezer ipari robotot adtak el. A robotokat – mint tudjuk – nem a szolgáltató szektor alkotta, a fejlődésük ipari területről indult el, de mára fontos szerep jut számukra szolgáltatások között is. Valószínűsíthető, hogy hamarosan több milliárd robot fogja segíteni az embereket, ők végzik majd a nehéz rutinmunkák nagy részét. Megszaporodnak a robotoknak szánt programokat fejlesztő cégek, hasonlóan ahhoz, ahogy ma számtalan vállalkozás fejleszt a felhasználók számára letölthető és telepíthető alkalmazásokat.

A robotok és az emberek közötti határok egy bizonyos mértékig elmosódnak. A transzplantációk során elektronikusan vezérelt mesterséges szerveket és protéziseket fognak használni. A nanorobotok a testben utaznak majd, hogy a gyógyszereket közvetlenül eljuttassák a beteg sejtekhez vagy hogy mikrosebészeti beavatkozást hajtsanak végre. Speciálisan telepített érzékelők fogják figyelni az emberek egészségi állapotát, és a kapott adatokat egy olyan felhő alapú tárolóba továbbítják, amelyhez a háziorvosnak hozzáférése lesz. Mindez a várható élettartam jelentős megnövekedéséhez vezethet.

Az emberek olyan okos otthonokban laknak majd, ahol a legtöbb kényelmi szolgáltatás automatizáltan fog működni. A házat irányító szoftver gondoskodik majd az energia, a víz, az élelmiszer és az egyéb kellékek fogyasztásának méréséről és pótlásáról. A lakóknak csak arra kell ügyelniük, hogy legyen elég pénz a bankszámlájukon a kiadások fedezésére.

Nem csak a fárasztó házimunkáktól szabadulunk meg, bizonyos termékek gyártására sem lesz szükség többé. A 3D nyomtatók lehetővé teszik számunkra, hogy megtervezzük és megalkossuk, amire éppen szükségünk van, a háztartási eszközöktől és ruháinktól kezdve egészen az otthonunkat alkotó téglákig.

Bár az it-robbanást a személyi számítógép indította el, 2045-re feltehetőleg már csak a múzeumokban fogjuk őket látni. Hogy pontosabbak legyünk, nem egyetlen eszközre lesz szükségünk az adatok feldolgozásához – mert gyakorlatilag ezt csinálja a számítógép. Szélesebb felhasználási körű okos eszközök állnak majd a rendelkezésünkre, és ezek a kütyük fokozatosan átveszik a mai PC szerepét. Például a pénzügyi elemzéseket olyan szerver végzi majd, amelyet egy elektronikus dokumentumokkal foglalkozó szervezet irányít, nem pedig egy könyvelő a személyi számítógépen.

Ez a jövő nem is olyan távoli. A robotok rajtra készen állnak a szolgáltató szektor „küszöbén”. Az immár a japán Mizuho bank által is „alkalmazott” SoftBank-fejlesztés, a Pepper robot például hamarosan kognitív képességekkel is rendelkezni fog. Az IBM Watson szoftverének köszönhetően ugyanis képes lesz arra, hogy a bank weboldalán lévő adatokat és az ügyfelek szavait, mozdulatait, érzelmeit elemezve célzottabb ajánlatokkal és még személyesebb interakciókkal bűvölje el őket. Ezáltal időt szabadít fel, a banki alkalmazottak pedig az értékesebb munkára tudnak koncentrálni.

Dan Pink, a „Whole New Mind” című könyv szerzője szerint a világ új felvonásába értünk. Az ipari forradalom a tömegtermelésről, a gyárakról, a hatékonyság fokozásáról, az „infókorszak” az információról és a lexikális tudásról, a „végzettségről” szólt. Most elstartolt az ötletek korszaka, amikor a legfontosabb, hogy ki képes valóra váltani azt, amit kigondolt.

Világméretekben hódítanak a robotok, s egyre intenzívebben épülnek be a megoldások a szolgáltatást nyújtó területekbe is. Az embereknek vannak aggályaik és félelmeik, és egyes területeken egyáltalán nem tudják elképzelni, hogy az emberi munkaerő helyét robotok vegyék át. Itt is meg kell találni az egészséges összhangot. „A technológia csupán egy eszköz, és csak rajtunk áll, hogy jóra vagy rosszra használjuk.”

Gömböcz Zoltán
mechatronikai mérnök,
az iLex fejlesztő csapat tagja