A szír kormány a múlt hónapban mondta fel az Egyesült Államok és Oroszország közvetítésével megkötött tűzszünetet az országban, ahol most egyre erősödnek a harcok. A szerdai plenáris ülésen az Európai Parlament képviselői Ivan Korčok, a szlovák uniós elnökséget képviselő miniszter részvételével vitatták meg a szíriai helyzetet.

Sokan Oroszország fellépését kritizálták, míg mások szerint az uniónak kellene nagyobb szerepet vállalnia a válság megoldásában.

A hatodik éve húzódó harcok miatt mintegy negyedmillió ember veszítette életét és 14 millióan szorulnak humanitárius segítségre az országban, közülük 5 millióan nehezen megközelíthető vagy elzárt helyen.

Hiába a nyugati államok törekvése, hogy tűszünetet érjenek a régióban, Aleppóban és környékén az elmúlt hónapban felerősödtek a harcok. Az Orvosok határok nélkül szervezet beszámolója szerint az Aleppó környékén található négy, eddig még üzemelő kórházat is lebombázták az elmúlt napokban.

Az EP-képviselők a szerdai plenáris vitán egyöntetűen azt hangsúlyozták, hogy vissza kell állítani a tűzszünetet, és sokan Oroszország és Aszad szír elnök fellépését kritizálták.

Cristian Dan Preda (néppárti, román) úgy fogalmazott Oroszország kapcsán: „Ez az ország soha nem volt elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben. Putyin egyszerűen kiáll Aszad barátja mellett.” Az EP-képviselő szerint az EU-nak jobban kellene használnia a diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal, hogy megfékezze a harcokat.

Gianni Pittella (szocialista, olasz) a szíriai válságot humanitárius katasztrófának nevezte: „Az EU-nak és az ENSZ-nek minden követ meg kell mozgatniuk, hogy véget vessenek a mészárlásnak, visszaállítsák a tűzszünetet és folytassák a tárgyalásokat. Most kell cselekedni, mert most történnek a bombázások is.”

Charles Tannock (konzervatív-reformer, brit) úgy vélte: „Miután a nyugati hatalmak öt és fél éven át bizonytalankodtak, azt hiszem az egyetlen lehetőség a békére, ha felosztják Szíriát.”

Guy Verhofstadt (liberális, belga) szintén elítélte, hogy az oroszok bombatámadást indítottak Aleppó ellen, és arra kérte az EU-t, hogy fogjon össze az Egyesült Államokkal és közösen dolgozzanak ki egy tervet a háború lezárására. Az EP-képviselő szerint ennek része kell, hogy legyen egy repüléstilalmi zóna Aleppó felett és szankciók Oroszország és Aszad elnök ellen, amiért megsértették az ENSZ előírásait.

Maria Matias (baloldali, portugál) szerint habár nagyon fontos a harc a terrorizmus ellen, az EU-nak elsősorban a humanitárius katasztrófa áldozatait kell megfelelően támogatnia és ellátnia.

Rebecca Harms (zöldpárti, német) Oroszország szerepére hívta fel a figyelmet és hangsúlyozta: „Putyin és Aszad földi poklot hoztak létre Aleppóban.”

Fabio Massiomo Castaldo (EFDD, olasz) az Uniót hibáztatta, amiért eddig nem vett részt aktívan a válság megoldásában: „Szíria a mi szomszédságunkban van, mi láttuk először, hogy mihez vezet a bizonytalanság a régióban. Ki kell vennünk a részünket a külügyi munkából”.

Mario Borghezio (ENF, olasz) elmondta: „Európa nincs jelen a régióban, nem tudják, hogy mi megy ott. Kétlem, hogy az Egyesült Államok tudna tenni bármit is. Észre kellene vennünk, hogy Oroszország az egyetlen, aki valóban cselekszik”.

Eleftherios Synadinos (független, görög) szerint az egyetlen megoldás, ha az EU együttműködik Oroszországgal a Daesh elleni harcban.

Ivan Korčok, a szlovák uniós elnökséget képviselő miniszter elmondta: „Meg kell győznünk az összes szerepelőt, hogy a politikai megoldás az egyetlen valódi opció. Egyik oldal sem fogja tudni megnyerni ezt a háborút a csatamezőn”. A szlovák miniszter hozzátette, hogy ezekben az időkben, amikor ennyire kétségbeesett mindenki Szíriában, hinni kell a helyzet politikai megoldásában.

Az EU és az uniós tagállamok a régióban a legnagyobb segélyezők, eddig több mint 6,8 milliárd eurót különítettek el a szíriai humanitárius válság megoldására. Az országból elmenekült szíriaiak száma mára megközelíti az 5 milliót, legtöbben a szomszédos országokban próbálnak menedéket találni – olvasható az Európai Parlament közleményében.