Már 10 éve annak, hogy az olasz Enel társaság megvette a Szlovák Villamos Művek részvényeinek többségét. Akkor 839 millió eurót fizetett a részvények 66 százalékáért. Az állam azonban további összeget kér az olasz vállalattól.

Az eladás előtt Szlovákia megegyezett az olasz vállalattal, hogy később még visszatérnek a vételárhoz és pontosítják azt, vagy az állam, vagy az Enel fizet még hozzá az összeghez. Ennek ellenére mindeddig senki sem zárta le az üzletet pénzügyi szempontból, még mindig vannak megoldatlan kötelezettségek. Ez azonban változhat – írja a Hospodárske noviny. A lap információi szerint az állam a múlt hét végén újra megnyitotta a témát az olasz részvényessel lezajlott találkozón.

Azt, hogy az országnak érdeke a privatizáció befejezése, Maroš Stano, a gazdasági tárca szóvivője is megerősítette. „A gazdasági minisztérium azt állítja, hogy az Enelnek még 228 millió eurót kellene fizetnie Szlovákiának” – közölte a szóvivő.

A gazdasági tárca a 2011-ből származó eredeti elemzésre támaszkodik, amelyben megállapítják az összeget. Hasonló tervei voltak a tárca korábbi vezetőjének, Pavol Pavlisnak is, amikor két évvel ezelőtt bejelentette, hogy az Eneltől körülbelül 200 millió eurós összeget fog követelni. Ezt követően a kérdés átmenetileg feledésbe merült, amíg újra „nem porolta le” azt az új gazdasági miniszter, Peter Žiga.

Az olasz konszern egyelőre nem nyilatkozik a szlovák kormány követeléseiről. „Nem kommentálunk semmit” – jelezte az Enel sajtóosztályának vezetője, Roberta Vivenzio.

A gazdasági tárca szerint az Enelnek a munkacsoport legközelebbi találkozójáig van ideje arra, hogy előterjessze saját javaslatát az elmaradások rendezésével kapcsolatban. A találkozóra körülbelül egy hónap múlva kerül sor.