Még hét banknál lehet pénteken kifehéríteni azt a jövedelmet, amely után korábban nem adóztak. Egyes becslések szerint tízmilliárdok jöhetnek így haza.

Aki szeretné még gyorsan kedvező feltételek mellett tisztára mosni a pénzét, vagy pedig adómentesen a nevére venni a papíron strómanok kezében lévő vállalkozását, siessen: ma jár le az év elején indult adóamnesztia – írja a Világgazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja szerint hét pénzügyi intézménynél – OTP, MKB, Erste, Raiffeisen, UniCredit, FHB és Gránit Bank – lehet az ilyen ügyeket elintézni, mindegyikük kiemelt diszkrécióval bánik a hozzájuk fordulókkal.

Az Ersténél arra számítanak: tízmilliárdok érkezhetnek haza külföldről az adóamnesztia révén, mivel nagyon vonzó a lehetőség, hogy mindössze 10 százalékos adó és önellenőrzési pótlék befizetésével fehérré válik a szürke- vagy feketepénz, amelyet ezután úgy lehet költeni, hogy nem kell tartani az adóhatóság retorziójától.

Most lényegesen kisebb az érdeklődés, mint a 2014 és 2017 eleje között élő stabilitás megtakarítási számla (smsz) esetében, amelynél 2141 ember 155,6 milliárd forintját sikerült legalizálni.

Pedig a szakértők becslése szerint külföldön 1000–2000 milliárd forint közötti kétes eredetű megtakarítás parkolhat, míg Magyarországon belül a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárd forintra teszik.