A MOB, a Fővárosi Közgyűlés és a kormány után az Országgyűlés is támogatja a 2024-es Nyári olimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot.

Hétfőn a képviselők többsége igennel szavazott a pályázást támogató javaslatra – a tartózkodó fideszes Bencsik Jánoson kívül – a kormánypárti képviselők és a Jobbik, valamint a független Fodor Gábor és Kész Zoltán.

A nem gombot nyomta meg 22 szocialista – az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tartózkodott -, az LMP-frakció, valamint nemmel szavaztak a DK-hoz tartozó függetlenek, az Együtt egyik politikusa és a PM-hez tartozó független képviselő is.

A zárószavazáson az Országgyűlés meghívására 60 sportoló, a Magyar Olipmiai Bizottság tisztségviselői és Tarlós István főpolgármester is részt vett. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Ház felkérte a Fővárosi Önkormányzatot, a MOB-ot és a kormányt, hogy a pályázatot vidéki helyszínek minél szélesebb körű bevonásával, a környezetvédelmet szem előtt tartva, döntően a meglévő, illetve a 2024-ig – az olimpiától függetlenül – megépülő infrastruktúrára alapozva, a felesleges, később kihasználatlan fejlesztéseket kerülve készítse el.

A képviselők felkérték a kormányt, hogy nyújtson támogatást az olimpia rendezési jogára pályázó Budapestnek, valamint a MOB-nak a pályázati dokumentáció elkészítéséhez.

A határozat értelmében az olimpiai játékokból származó költségvetési többletbevételeket elsősorban az egészségügy fejlesztésére kell fordítani. Számítások szerint az olimpiai előkészületek 774 milliárd forintba kerülnek, míg minimum plusz 400 milliárdos bevételre számítanak. Mindezt évenkénti 3 százalékos gazdasági fejlődésre alapozzák.

A döntés szerint létrejön az Olimpiai Pályázati Bizottság, egy egyeztető, véleményező és javaslattevő testület, amelynek 24 tagját Kövér László házelnök jelöli ki.

A pályázatot szeptember 15-ig kell benyújtani a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A budapesti olimpiai központot, 60 ezres stadionnal a Csepel-szigeten építik meg.

A KamaraOnline korábbi véleményét itt olvashatja.

MTI/KamaraOnline