Szeptemberben 484 229 turista üdült Szlovákiában, ami az előző évi adatokhoz képest 18,3 százalékos emelkedést jelent. Az országba látogatók száma 2016-ban az 5 millió főt is meghaladhatja – tájékoztatott a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség (SACR).

„Szlovákia látogatottságának emelkedése az idegenforgalom résztvevői, a területi és megyei idegenforgalmi szervezetek, valamint a SACR a propagációs és marketing tevékenységek területén elvégzett szisztematikus és minőségi együttműködésének az eredménye” – közölte a SACR vezérigazgatója, Marián Bujna.

Ehhez az új légi összeköttetések és az idegenforgalmi szolgáltatások minőségének javulása is hozzájárult – írja a hirek.sk.

A januártól szeptemberig tartó időszakban összesen 2,3 millió szlovák állampolgár tette le voksát a hazai üdülés lehetősége mellett, ami 18 százalékkal több, mint volt 2015-ben.

Körükben az ország egyes régiói közül Zsolna megye örvendett a legnagyobb népszerűségnek (22,1 százalék), amelyet Eperjes megye (19,8 százalék), majd Pozsony megye (15,6 százalék) követ. A leghosszabb időt, átlagosan 4,3 éjszakát Trencsén megyében töltötték el a turisták, majd Nagyszombat megye (3,5 éj), illetve Eperjes megye (3,3 éj) következik.

A vizsgált időszakban összesen 1,6 millió külföldi turista látogatott el Szlovákiába, ami 18,9 százalékos évközi szintű emelkedést jelent, a legnagyobb érdeklődés Pozsony megye iránt volt (42,2 százalék). A népszerűségi sorban Zsolna megye (16,8 százalék), majd Eperjes megye (14,3 százalék) következik.