Szűkebb lehet a pályázók mezőnye a MÁV-Start emeletes motorvonat beszerzésére kiírt tenderén a korábban vártnál.

Jelenleg a Stadler és az Alstom rendelkezik olyan járművekkel, amelyek megfelelnek a magyar vasúttársaság által meghirdetett járműbeszerzési pályázat műszaki feltételeinek – írja a Magyar Idők. A vasúttársaság eredetileg arra törekedett, hogy minél több nagy nemzetközi gyártó vegyen részt a 600 személy szállítására alkalmas járművekre vonatkozó pályázaton.

A szakértők szerint azonban a lehetséges kínálatban a francia Alstom – amely eleve 25 kV feszültségre gyártja járműveit – mellett csak a svájci Stadler szerepel, amelynek KISS emeletes vonatai számos országban teljesítenek szolgálatot. Az emeletes járművek egy ülőhelyre jutó tömege mintegy húsz százalékkal, az élettartamköltsége pedig csaknem ötven százalékkal alacsonyabb a hagyományos szerelvényekénél, így olcsóbb a fenntartásuk. 

Az ajánlatok benyújtásának határideje 2017. január 13., a szerződéskötés jövő nyárra várható. A MÁV-Startnál arra számítanak, hogy 2019-ben már ebből a beszerzésből közlekednek majd vonatok. A járműveket a ceglédi vonalra szánják, amely átépítése után érinteni fogja a ferihegyi repülőteret is.