Októberben az építőipari termelés volumene 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az idei első tíz hónapban az ágazat teljesítménye 19,8 százalékkal volt kisebb, mint tavaly ilyenkor.

Októberben a termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent: az épületek építése 7,2, az egyéb építményeké 18,2 százalékkal – közölte a KSH. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. Októberben a legnagyobb mértékben a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene október végén 23,9 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,2, az egyéb építményeké 42,8 százalékkal magasabb volt. A hónap során megkötött új szerződések volumene azonban 11,9 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 54,2 százalékkal.

Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene ezzel szemben 52,9 százalékkal emelkedett, aminek fő oka néhány, útépítésekre kötött nagy szerződés volt. Az építőiparban a nagy értékű, hosszú megvalósulási idejű szerződések hónapról hónapra jelentős változást okozhatnak a volumenindexekben.