Londonban hétfőn bejelentette a külügyminiszter képviselője, hogy átadták Moszkvának a bizonyítékokat. A brit titkosszolgálat szerint 99 százalék, hogy pokolgépes merénylet miatt zuhant le az orosz személyszállító. Moszkva szerint ez csak az egyik lehetséges verzió.

Az ember azt hinné, az orosz kormány kapva kap az alkalmon, hogy másik ország szakértői szerint terrorakció áldozata lett a Szentpétervárra tartó repülő. Moszkva mégis óvatos, nyilván tudja, miért. Túl sokat kockáztat, ha mégsem ez bizonyosodik be. Egyedül az Iszlám Állam nem kockáztat semmit, így is, úgy is harcban áll a „hitetlenekkel”.

Az Airbus A321-es orosz gép katasztrófáját egyébként lassan már csak ketten vizsgálják: boldog és boldogtalan. Az egyiptomi kormány eddig nem utasított vissza senkit, aki bejelentkezett, igaz, zokon vette, hogy nem osztottak meg a helyi hatóságokkal minden lényeges információt a külföldiek, s azokról a sajtóból kellett értesülniük. Állítólag. Pedig ez elég nehezen hihető. Mint ahogy az is nehezen értelmezhető, hogy az egyiptomiak miért mondanak az egyik nap ezt, a másikon amazt.

Napokon át például száz százalékig kizárták, hogy terroristák szóba jöhettek. Aztán finomítottak. Már az volt a mondás, hogy a gép fedélzetén biztos nem robbanhatott bomba. Igaz, nem tették hozzá, hogy valamelyik hajtóműben, esetleg a csomagtérben igen. Azt is a külföldi vizsgálódóknak kellett világgá röpíteniük, hogy Sarm-es-Sejk nemzetközi repülőterén áldatlan állapotok uralkodtak, némi túlzással azt lehetett bevinni a gépekhez, amit csak akartak.

Egyiptomot most jó időre sokkal kevesebb turista fogja felkeresni, az ember nem szívesen utazik olyan helyre, ahol nem érezheti magát biztonságban. Egyiptomnak ez óriási csapás, hiszen alig van olyan család, amelyik valamilyen módon ne kötődne a turizmushoz. A legnagyobb lélekszámú arab országban hosszú évek óta szélsőségesek különböző merényletekkel akarják elriasztani az idegeneket. Ehhez az akciósorozathoz csatlakozhatott az Iszlám Állam is, amely bár Egyiptomot soha nem fogja bekebelezni, de sejtjei már dolgoznak.

Oroszország gyászolja a 224 halottat, menekíti turistáit Egyiptomból – s közben folytatja a katonai akciót Szíriában. Bombázza az Iszlám Állam bázisait, s ha már ott van, terroristának bélyegzi meg az orosz szövetséges, Aszad elnök elleni lázadókat, és bombázza őket is. Egyáltalán nem valószínűtlen, hogy ezért büntették Moszkvát kíméletlen, embertelen rombolással.

Ne higgye senki, hogy Oroszország erre nem fog válaszolni. Szíriában – részben – már válaszolt is, de Moszkvában valami más is készül. Olyasmi, amiről ma még a brit titkosszolgálatnál sem tudnak.

Szerdahelyi Csaba