A jelenlegi bukaresti szakértői kormányhoz képest néggyel több minisztériummal fog működni a Sorin Grindeanu vezette kabinet, amelyben nyolc tárcát irányít majd nő.

A decemberi parlamenti választások után létrejött koalíció vezetői a nap folyamán véglegesítették a majdani kormány összetételét és a miniszterek névsorát – közölte Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn este.

A politikus egyetlen leendő tárcavezetőt sem kívánt megnevezni, a kormánystruktúrát ugyanis a PSD országos vezetőségének keddi ülésén fogják jóváhagyni – írja a Krónika.

Dragnea a România hírtelevízió stúdiójában elmondta, hogy a Sorin Grindeanu vezette kormányban nyolc minisztériumot irányít majd nő. (A Dacian Cioloș vezette leköszönő kormányban ugyanennyi tárcát vezetnek a gyengébbik nem képviselői).

A jelenlegi 21 minisztériumból álló kabinethez képest a Grindeanu-kormány legkevesebb huszonöt minisztériummal működik majd. Négy ágazat kap önálló tárcát a balliberális kormányban: az idegenforgalom, a kis- és középvállalkozások és a vállalkozói szféra, a vízgazdálkodás, valamint az erdőgazdálkodás.

„Három nagy háború fog dúlni a nagyvilágban: a vízé, az élelemé és az energiáé” – indokolta az új minisztériumok létrehozásának szükségességét Liviu Dragnea.