Nem minden adófizető állampolgár kap Romániában az Országos Adóhatóság honlapjára való belépésre és online ügyintézésre feljogosító jelszót. Ezt csak azoknak postázzák, akiknek egységes adóbevallást kell benyújtaniuk.

Eugen Teodorovici román pénzügyminiszter egy tévéműsorban jelentette be, hogy a magánszemélyek május 16-ától online is benyújthatják az adóbevallást. Az ehhez szükséges jelszót április végén, május elején postázzák – írja a Krónika.

Megváltozik néhány dolog: az adófizető abban a pillanatban válik biztosítottá, hogy benyújtja a nyilatkozatot, és nem akkor, amikor befizeti az összeget, ahogy eddig volt.

Az eddigi évente négy befizetés helyett csak egy lesz, amit egy becslés alapján kell fizetni. Az ember megteheti, hogy akár nulla jövedelmet becsüljön meg, és ha változik valami, lehetősége lesz ezt módosítani.

Az adófizető négy befizetésből megmaradt pénzét egyéb, napi kiadásokra fordíthatja, hisz az adóit következő év március 15-ig fizetheti be.

Ezen kívül megspórolhatja adója 10 százalékát. Ugyanis aki nem személyesen, az adóhivatalban, hanem online nyújtja be a nyilatkozatot, 5 százalék kedvezményt kap.

További 5 százalék kedvezményre jogosult az, aki december 15-i határidőig előlegben befizet a folyó évi adójából.