A szakképzési rendszert azért kellett átalakítani, hogy jól képzett szakembereket és munkavállalókat adjon a magyar gazdaságnak – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén.

Odrobina László kiemelte: a tavaly elfogadott törvénymódosítással erősítették a szakképzéshez való hozzáférést, a duális képzést, és létrehozták a hatékony képzést végző rugalmas intézményeket.

Odrobina László hangsúlyozta, hogy az új iskolatípusokkal – a szakgimnáziumokkal, szakiskolákkal – erősítik a szakmai képzés vonzerejét, új szakmai képesítéseket vezettek be, korábban költségtérítéses tanfolyamon megszerezhető szakmákat – például teher autóvezető – tettek ingyenessé.

A duális képzés erősödését jelzi, hogy csökkenő demográfia mellett 5 ezerrel többen, 53 ezren vesznek részt a rendszerben – ismertette a helyettes államtitkár.

Odrobina László kitért arra, hogy német szakképzési gyakorlat tanulmányozása során úgy látszik, az építőipari szakmák duális képzésénél is megoldást lehet találni a finanszírozásra, és indokoltnak nevezte a duális szakképzési rendszer bevezetését a szakgimnáziumokban is.

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési igazgatóhelyettese előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes iskola típusok nem épülnek egymásra, a tanulók tudásszintje eltérő. Úgy látta, hogy továbbra is hiányzik a modern termelésbe bevonható munkaerő.

Markhard József, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, több mint 800 vállalattal vannak kapcsolatban, jelezte, a nagy vállalatoknál egyre inkább igény van arra, hogy a centrumhoz tartozó szakiskolákban végeztessék el a felnőtt szakképzési feladatokat.

Obrobina László a képzési intézményekkel kapcsolatos felvetésre válaszolva elmondta: működő iskolarendszert kellett a gazdaság igényeihez igazítani, ami nem könnyű feladat, új szemléletet kell kialakítani, arra törekednek, hogy a tananyagok kidolgozásában vállalati szakemberek is részt vegyenek.

Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető elnökségi tagja a szakmai rendezvényen bejelentette, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara meghirdette a gyakorlatorientált szakképzés társadalmi megbecsülésére a Szakképzési Díj 2017 pályázatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fővédnökségével.

A három kategóriában – motiváció, kooperáció, innováció – kiírt pályázatra magyarországi székhelyű vállalatok, iskolák, kamarai szervezetek, közintézmények, társadalmi szervezetek és magánszemélyek pályázhatnak 2016. szeptember 29. és december 15. között.

A pályázatokat 2016. december 16. és 2017. február 3. között bírálják el, a díjakat 2017. március 2-án adják át. (MTI)